Socha do kapsy, móda budoucnosti nebo stromogasmus. Festival Prototyp spojí vědu a umění

13. listopad 2018

Brněnský festival Prototyp ukazuje inovace na pomezí vědy, technologií, designu a umění. Pro jubilejní pátý ročník přihazuje k výstavám, přehlídkám a přednáškám také workshopy digitálních řemesel nebo veletrh makerů. Chybět nebude módní design. Návrháři dostali zadání „umělá inteligence a móda za padesát let“.

Na Prototypu, který bude od pátku 16. do neděle 18. listopadu probíhat na brněnském výstavišti, potkáte studentské projekty a startupy, ale i mezinárodně úspěšné české firmy z oblasti nových technologií. Profesionálové z oboru povedou přednášky o nových materiálech nebo autorských právech v 3D tisku, vystavená bude studentská formule, videosocha Metropolia od umělce Jakuba Nepraše nebo hvězdná brána ze seriálu Stargate: Atlantis. Kompletní program najdete na webu www.prototypbrno.cz

Tradičně je součástí Prototypu i móda. Mezi návrháři, kteří představí své vize módy za padesát let, jsou mladé tváře, například Sára Winklerová, Kristina Vontszemuová, Jitka Filemonová a Daniela Šindelková, jejichž tvorbu se snaží festival  podporovat. Módní performance se odehraje v kruhové rotundě pavilonu A na brněnském výstavišti.

Choreografie se bude odvíjet od tématu „umělá inteligence, roboti vs. lidé“ a odkáže na aktuální problémy módního průmyslu: fast fashion a globální znečišťování planety. Působivý prostor rotundy pak ovládne kolektiv VISUALOVE, který tvoří audiovizuální instalace a stojí také celkově za letošním ročníkem Prototypu.

Jaké novinky ukáže brněnský festival Prototyp a v čem je letošní, pátý ročník jedinečný? Poslechněte si víc v rozhovoru Modeschau s designérkou Danielou Šindelkovou, která se na festivalu podílí od prvního ročníku.

 

Playlist:

Mina – Solo (feat. Don Sinini)
Abssys – Indoor
Dinamarca – So Right (Instrumental)
Pope – Lollipope
DAIGO – dab and jeebou
Amazondotcom – Polimnia
Borametz & Hnry – No quiero morirme
laxcity – Evening

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.