Sociální sítě jsou chrámy eskapismu, encyklopedie vědění i mlýnek času

4. listopad 2020

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které pro ně znamená svět, uvítaly zase jen samy sebe a navzájem si ujasňovaly, jaký mají vztah k sociálním sítím.

Zuzana se rozpovídala o tom, jak na sociálních sítích sleduje hlavně svého strýce, který na balkoně pěstuje dravé ptactvo, a ještě jednoho pána, který zase fotí ptáčky z balkonu. A také Instagram jednoho křečka a kočku Karla Lagerfelda. Ivana se od ní v eskapismu moc nelišila: sleduje totiž muže, který má deset psů, a pak už jen lidi, kteří cvičí – jak jinak než crossfit.

Obě se tedy shodly na tom, že tím pádem netrpí až takovou frustrací plynoucí ze sociálního srovnávání. Zuzana se ale přiznala, že nějakou dobu sledovala šťastnou nukleární rodinu a to ji dost deprimovalo, tak je musela smáznout. Ivana ještě připomněla výročí Instagramu a poděkovala Bohu za to, že její rodiče nejsou na sociálních sítích.

Pak už Buchty zabředly do hluboké minulosti a zcela mimo téma – řešily, jak se kdysi vypalovala cédéčka. Zuzana také drobně pomluvila svého příbuzného, který si plete pojmy e-mail a počítač, a nakonec se svěřila s šokující informací, že chce do čtyřicítky nadobro odejít nikoliv ze světa, ale ze sociálních sítí, jenže zatím se jí to vůbec nedaří.

Chcete si vzpomenout na svůj první příspěvek na Instagram s fotkou kávy a knížky s hashtagem love? Pusťte si do duše a uší aktuální díl Buchet a zjistíte, že nejste jedinými bytostmi na Zemi, které neumí používat sociální sítě.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.