Sociolog Daniel Prokop: Češi přijmou cokoliv, co označíme za řešení bezpečnostní situace

26. listopad 2015

„Náš nedávný průzkum ukázal, že například vystoupení Miloše Zemana 17. listopadu a jeho způsob uctění tohoto výročí byl zhruba polovině respondentů jedno, nebo o této věci nic moc nevěděli. Tenhle výsledek ukazuje, že vyhraněné diskuse na sociálních sítích, a to nejen na tohle téma, nemusí rozhodně reprezentovat názor většiny populace,“ říká sociolog Daniel Prokop.

Zdánlivě by se mohlo zdát, že nejen v otázce názoru na prezidenta Miloše Zemana, ale třeba i na migrační krizi je česká společnost rozdělena poměrně černobíle. Sociologické průzkumy ale naznačují něco jiného.

Tohle jasné rozdělení české společnosti na takzvané sluníčkáře a na lidi, kteří by chtěli opevňovat hranice, neodpovídá podle slov Daniela Prokopa tak úplně pravdě. Poměrně velká část lidí žádný vyhraněný postoj nemá a společnost rozhodně není tak polarizovaná, jak by se mohlo zdát. „V jednom z našich posledních průzkumů vyšlo, že 35 % se vůči přijímání uprchlíků staví vysloveně negativně, 15–20 % vysloveně vstřícně a ten zbytek nemá úplně vyhraněné a konzistentní postoje,“ říká k tomu Daniel Prokop.

Politická reprezentace a lidé, kteří veřejně vystupují v médiích, by si ale dle jeho názoru měli v současné době uvědomit, že jejich prohlášení mohou ve společnosti kvůli současnému pocitu ohrožení víc rezonovat. V aktuálním průzkumu společnosti Median pro Českou televizi vyšlo, že 57 % lidí považuje za pravděpodobné, že v blízké budoucnosti dojde k teroristickému útoku na území České republiky. Kvůli tomu, že míra strachu je poměrně velká, jsou prý lidé ochotní akceptovat téměř jakýkoliv krok, který se označí za řešení bezpečnostní situace.

03519870.jpeg

„V tom zmiňovaném průzkumu jsme lidem navrhli patnáct různých řešení bezpečnostní situace a všechna získala nadpoloviční podporu. Myslím, že kdybychom pojmem řešení označili i nějaký úplný nesmysl, tak by taky získal nadpoloviční podporu,“ říká Daniel Prokop.

V současné situaci je proto podle sociologa důležité, jak politická reprezentace, ale i média o této problematice mluví, protože lidé jsou pod dojmem, že je důležité situaci hlavně nějak řešit, ochotní přijmout téměř jakékoliv opatření. I kdyby se jednalo o řešení, které by nebylo ideální.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.