Soffa magazín a pánské jaro podle Pavla Ivančice nebo Jana Černého

12. leden 2016

Lifestylový časopis může vypadat úplně jinak, než byste čekali. Pro magazín Soffa je ústředním tématem design představený prostřednictvím životního stylu. Víc se dozvíte v rozhovoru s šéfredaktorkou Adélou Kudrnovou. Zaměříme se také na pánskou módu, konkrétně kolekce, které na jaro a léto 2016 navrhli designér a vedoucí Ateliéru módní tvorby UMPRUM Pavel Ivančic a mladý talent z UTB Zlín Jan Černý.

Soffa magazín: Lifestyle jinak

Časopis Soffa funguje dva roky online a v únoru oslaví rok v printu jako dvouměsíčník. Magazín založily art direktorka Lenka Hlaváčová a šéfredaktorka Adéla Kudrnová po zkušenostech ze standardních médií o designu a bydlení: „Řekly jsme si, že na českém trhu je prostor pro nové médium postavené na kvalitní fotografii a originálním obsahu. Měly jsme už dost přejímání tiskových zpráv.“ V časopise se dočtete o bydlení, módě, cestování, jídle nebo umění. Díky tomu, že témata fungují zčásti jako advertorialy, potkáte jen minimum klasické reklamy formou inzertní strany: „Chceme s našimi partnery kreativně pracovat, vymyslet jim nějaký zajímavý obsah na míru, který konkrétní značky nebo produkty představí v jiném světle, z nějakého zajímavého úhlu pohledu.“

Vše přitom musí zapadat do stylu Soffa. Časopis je převážně o lokálních tématech, ale texty jsou výhradně v angličtině. „Od začátku bylo naším cílem představit český a středoevropský design, kulturu, řemeslo a umění i v zahraničí. Zahraniční weby a časopisy jsou plné skandinávského designu, který už je poměrně okoukaný. Náš region je v tomto směru stále poměrně neprobádaný a velmi zajímavý.“ Soffa potkáte v českých kavárnách, galeriích a knihkupectvích, ale třeba i v Tate Gallery v Londýně nebo Do You Read Me v Berlíně. Poslechněte si rozhovor s Adélou Kudrnovou.

Pavel Ivančic: Instant Light

Pánská móda na letošní jaro a léto je v podání Pavla Ivančice ve znamení oproštěné elegance a ležérnosti. „Inspiroval jsem se funkcionalismem a elegancí 20. let. Zajímalo mě, jak by se dnes dalo navázat na to, co se u nás tehdy dělo. Od klasické elegance jsem se posunul ke sportovnímu stylu a ležérnosti ve smyslu sportovní módy z dob první republiky.“

 

Součástí linie jsou také vlněné oděvy, se kterými se Pavel Ivančic dostal do finále loňského ročníku soutěže International Woolmark Prize: „Vše je z merino vlny, jde o strojově vyplétané střihy, které se následně spojují dohromady. Je to v podstatě moje definice moderního luxusu. Pánský oblek a košile v lehké a měkké funkční pletáži.“ Vedle módy na nadcházející jarní a letní sezonu jsme s Pavlem Ivančicem probrali i téma dress code, jeho význam, dodržování i porušování. Poslechněte si víc v rozhovoru natočeném v Ateliéru módní tvorby na UMPRUM.

Jan Černý: Transformace uniforem

Jan Černý je student UTB Zlín, kterého dlouhodobě zajímá téma transformace pracovního oděvu. „Moje první kolekce byla o práci na silnici, druhá o práci na poli a v téhle nejnovější možná někdo uvidí uklízeče. Mezi kusy, které jsem pro jaro a léto 2016 dekonstruoval, je také vězeňská uniforma.“ Podobně jako předchozí kolekce má i tato blízko ke streetwearu, důležitou roli v ní hraje denim a asymetrie. Premiérově se představila na loňském podzimním Fashion Live v Bratislavě, kde její odkaz k pracovnímu oděvu podtrhl styling v podobě gumových rukavic a holínek.

Nejbližší příležitostí vidět nejnovější práce zlínských studentů módního designu bude fashion show Dotek 19. února. Další zlínskou událostí, kterou si nenecháme ujít, je červnová přehlídka závěrečných prací Exit. Poslechněte si rozhovor s Janem Černým.

 

#CATWALK ! #openinglook #ss16 #menswear #SIGNAL #SIGNAL #SIGNAL

Zveřejnil(a) Jan Cerny Wear dne 27. říjen 2015

odkazy:
http://www.soffamag.com/
http://pavelivancic.com/
https://www.notjustalabel.com/designer/jan-cerny-wear

playlist:
AOU – In The Shade, Christophe Remix (Soft Touch)
Farai – The Sinner (Non Records)
Angel-Ho – Runnin With Knives (Pumpdabeat)
Deejay Florentino – Leave (Dim Mak)
Gloria Ann Taylor – What’s Your World (Stamp The Wax)
Lady Leshur – Brush your teeth, Bigote Remix (uns.)
No Daddy – DJ Problem Remix (uns.)
Lerosa – Il Nostro Tempo (Slow Motion)
Sonora Machaca – Vacilando Con Ayahuasca (Kumbale)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.