Solární desetiboj aneb jak zazářit

4. září 2012

Česká architektura slaví výrazný úspěch ve světě. Tým ČVUT se probojoval mezi 20 finalistů mezinárodní studentské soutěže Solar Decathlon („Solární desetiboj“). Český návrh dostal jméno AIR House.

Affordable (dostupný), Inovative (novátorský), Recycable (recyklovatelný), takový je AIR House českého týmu. Pětadvacetičlenná skupina architektů, stavbařů, elektrotechniků i specialistů na dopravu musí plně energeticky soběstačný solární dům pro soutěž nejen navrhnout, ale také vlastními silami zkonstruovat.

Český tým tak počítá i se vzdáleností, kterou musí stavba při přepravě na soutěž překonat. Konstrukce je proto lehká a snadno přemístitelná. Finále soutěže se odehraje v kalifornském Orange County na podzim roku 2013.

Podobně jako v atletickém desetiboji je i dům hodnocen v deseti disciplínách, za které získá body. Na jaký výkon se český tým cítí a jak se vůbec podobný nízkonákladový a energeticky soběstačný dům navrhuje i staví, zjišťovalo Universum Radia Wave. Hosty byli Hanka Kasalová, Bára Janíková a Dalibor Hlaváček.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.