Solitér do velké zahrady nebo součást živých plotů: Buk lesní

4. červenec 2021

Nejen na okrasu ale i k zajištění soukromí můžeme využít živé ploty. Například z buku lesního, dostupného v mnoha kultivarech. Díky husté struktuře větví na něm zůstávají suché listy i v zimě. Víc poví Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Buky se řadí mezi stromy, které snášejí přísný řez, dají se tvarovat. A tak se můžeme rozhodnout: pokud buk necháme růst, jako dominanta zahrady poskytne stín mnoha generacím. Když z něj vytvoříme živý plot, bude to také plot dlouhověký, na stovky let.

Hladká šedostříbrná kůra buku

Jednotlivé rostliny do živého plotu sázíme 60 až 100 cm od sebe, řežeme je tak, aby větvily, tvořily keř. Po vytvoření konečného tvaru a výšky (záleží na nás, zda to bude metr nebo třeba 4 metry) můžeme plot stříhat nůžkami na živý plot, jako jiné z listnatých dřevin, třeba z jilmů či habrů.

Buk raší později na jaře

Když na střih náhodou zapomeneme a plot přerůstá, řídne, prostřihneme ho a on zase zahoustne. Pokud nehnojíme průběžně, tak ho alespoň půl roku před větším zásahem pohnojíme hnojivem v zálivce. Lépe pak obrůstá, než když je v ‚hladové‘ zemi. Musíme si uvědomit, že každý rok řezem odstraňujeme tu část stromků, ve které je nejvíce živin, ty nejmladší části. Proto bychom na přísun živin pro buky v živém plotě neměli zapomínat.“

autoři: Jolana Nováková , JMys | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio

Související