„Současný tanec? Hodně pestrý. V Česku ušel velkou cestu,“ říká choreograf Martin Talaga

5. září 2018

Skupina nahých mužských těl, oblečených jen do bílých boxerek, stojí na piazzettě Národního divadla. Dělají lehké pohyby. Vypadá to, jako by postupně vycházela ze země. Těla se tvarují do soch. Začínají na sebe reagovat. A pak se zase rozpadají do země. Takto by se dal popsat projekt SOMA slovenského choreografa Martina Talagy. Performanci brzy uvidí i publikum v Itálii, Německu a Mexiku. „Tanec díky liberálnějšímu vnímání lidského těla nabírá na síle.“

Představení SOMA nevytváří pořád jeden a ten samý tým stejných tanečníků, ale ty se do něj snažíš přivést různé kluky. Setkáváš se s tím, že do toho někteří nejdou, protože se stydí za své tělo?

Martin Talaga

Ano, s tím se setkávám velmi často. A to je taky motor, který mě v tom pohání. Někteří kluci se ale vracejí a já jsem jim za to hodně vděčný, protože díky nim to můžu dál vyvíjet. Ale jinak je to boj. Kolem devadesáti procent mnou oslovených lidí, které považuji za zajímavé a krásné, mělo se svým vzezřením problém, že nebyli schopní své tělo na veřejnosti ukázat.

Je lidské tělo a body shaming tématem dnešního tance?

Já jsem lidským tělem velmi fascinovaný. Řeším ve své tvorbě primárně tělo mužské. Ten vývoj vnímání těla se v evropském kontextu mění. Vyrovnáváme se s tím, že bylo dlouhou dobu popíráno křesťanskou tradicí.

Co uvidím, když si zajdu na současný český tanec?

Uvidíš těla. Uvidíš muže a ženy, kteří přistupují k tanci opravdu různě. Máme tu taneční pohybová díla, která jdou víc po estetice, pak tu ale máme také soubory, které razí spíš fyzikalitu, jdou až na hranice únosnosti a vyvádí diváka do nekomfortní zóny. Nebo taky můžeš vidět krásné a vábivé dílo tanečníků, kteří jsou technicky absolutně zruční.

Tančící muž

Chystáš teď nějaký nový projekt?

Ten nejbližší se jmenuje Ancient Rebirth a budu ho dělat ve spolupráci s výtvarníkem Denisem Baštugem a fotografkou Evelyn Benčičovou. Vznikne výtvarně-performativní video, ve kterém propojíme archetypy řecké mytologie s kontextem člověka v postmoderní době.

Jak Martina Talagu ovlivňuje folklor? A jde pořád o současný žánr? Poslechněte si celý rozhovor!

autor: Filip Titlbach
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.