Současný tanec oživí Invalidovnu. Pražské studio Alta uzavírá jednu kapitolu a stěhuje se

16. březen 2020

Pražské studio Alta se zaměřením na současný tanec se před pár dny oficiálně rozloučilo s prostory v pražských Holešovicích, kde studio působilo posledních dvanáct let. Národní památkový ústav týmu Alty nabídl dočasný pronájem v karlínské Invalidovně. Prostory je ale potřeba před zahájením provozu výrazně upravit. Znovuotevřít návštěvníkům by se chtěli opět v květnu.

Studio Alta sídlilo více než deset let v industriálních prostorách v Bubenské ulici v Praze, kde za tu dobu vzniklo mnoho výjimečných představení. Studio Alta, pod které spadá multikulturní centrum a tvůrčí hub, pořádalo řadu uměleckých workshopů, pravidelné kurzy pro děti, koncerty, projekce, hostilo veletrhy i festivaly napříč různými kulturními žánry i jinými společenskými odvětvími. Z dříve prázdných industriálních hal se postupem času stala multižánrová platforma a oblíbený prostor, kam lidé vyráželi za kulturou, nebo jen tak posedět na kávu. Během let své existence se Alta dokázala dostat i do povědomí zahraniční taneční a performativní scény a posbírat různá ocenění.

Hybaj ho! 2016

Tým studia Alta se rozhodl z praktických důvodů z prostorů v Bubenské vystěhovat. Tamní areál se bude v blízké budoucnosti bourat a na jeho místě se chystá nová výstavba. „Máme sice vytvořenou finanční stabilitu z víceletých grantů, ale tato výše kontinuálně neroste a finanční nároky na nás se naopak zvyšují, jelikož jsme obhospodařovali větší a větší prostor. My už dnes víme, že nebudeme součástí této nové výstavby. A to byl milník, kdy jsme se rozhodli, že musíme udělat krok dál,“ říká ve vysílání ArtCafé produkční Alty Lída Vacková.

Odhodlání jako hlavní motor během rekonstrukce

Národní památkový ústav studiu Alta nabídl dočasný pronájem v západním křídle karlínské Invalidovně. V tamních prostorách však chybí základní infrastruktura, není tam elektřina, ani sociální zázemí. „Pokusíme se stěhování zvládnout během března. Prostor v Invalidovně musíme dát dokupy… Přikoupíme svetry a budeme se hřát naší láskou a odhodláním. Je to pro Altu mnoho kroků zpět,“ vysvětluje Vacková.

Tým se chce soustředit na vytvoření nového prostoru v Invalidovně, aby byl co nejlepší, a to v co nejkratší době. „Prostor v Invalidovně není ideální. Budeme tam moci po rekonstrukci existovat, ale čeká nás strašně moc práce,“ dodává Jiří Šimek, umělec a jeden z hlavních iniciátorů Pro důstojné místo za Altu.

Má umělecký neziskový sektor pro stát ekonomický potenciál?

Čtěte také

Většina lidí, kteří působí v neziskovém sektoru tam pracuje proto, že v tom vidí smysl a potenciál a také to považují za své poslání. Veřejnost to ale často vnímá tak, že umělci jsou nadšení a potřebují tvořit. Někdy tak může vzniknout mylný dojem, že jejich činnost se úplně nedá označit za práci. Toho se dá velmi jednoduše zneužít,“ otevírá problematiku neziskových sektorů v umění Šimek. Alta by ráda v budoucnu přinášela do veřejné debaty i tato témata. „Bylo by skvělé, kdyby státní instituce došly ke zjištění, že kreativní průmysl má velký potenciál pro stát i z ekonomického hlediska. Nemusí být ze všech prostor kanceláře. Toto bychom rádi našim přesunem artikulovali, a aby to mělo význam, je potřeba toto naplnit kvalitně a koordinovaně. Je potřeba vytvořit důvěru mezi státní institucí a neziskovou organizací,“ dodává Vacková.

Studio Alta dál hledá vhodné místo

Něco končí a něco jde dál. Tak se to snažíme vnímat. Ač má Invalidovna omezení, co se týká infrastruktury, tak ten prostor sám o sobě je výzva. Není to sice adekvátní prostředí pro tanec, ale i tanci samotnému to rozevírá nové spektrum flexibility, hravosti a věcí, které se tam můžou stát. A totéž se otevírá i dalším segmentům umění a kultury,“ sděluje optimisticky Vacková. Alta pro sebe i přes rezidenci v Invalidovně hledá dál vhodné místo. „Snažíme se něco získat, ale máme i ideu vytvořit samostatný objekt, který bude náš, uzavírá Vacková.

Poslechněte si celé ArtCafé, které moderovala Anna Robanská, hudbu vybíral Josef Sedloň.

Spustit audio

Související