Souhrn Shooting Fashion Stars 2010

13. listopad 2010

Zuzana Sedmidubská, Mirka Talavašková, Zuzana Kubíčková a duo Dvojitá porce, které tvoří Veronika Průšová a Jan Zeman. To jsou jména letošních Shooting Fashion Stars, které pomáhala vybírat i Modeschau – jako jeden ze SFS Guardians.

Přehlídka, která se už podruhé v historii SFS konala v Doxu, se odehrála na rozměrném, leskle bělostném molu. Kromě stars 2010 se prezentoval i Pavel Ivančic ze značky MUSET (SFS 2005). Představil kolekci Unrelated Twin II., která vznikla pro šanghajské Expo. Slavnostní večer, který zahájila vernisáž návrhářky Denisy Nové a fotografky Karin Zadrick, nakonec uzavřel DJ set Modeschau.

Práce Zuzany Kubíčkové je jedinečná spojením jemných detailů a křehkosti s výjimečným citem pro experimenty s oděvní formou. Ačkoli je tvarosloví jejích kolekcí radikálně inovativní, působí velmi kultivovaně a přirozeně. Zuzana si hraje se strukturami materiálů i tvarem oděvů a s elegancí a kouzlem snové zimní královny vytváří zcela nové oděvní formy. Stejně jako Mirka Talavašková absolvovala Kubíčková stáž na pařížské École supérieure des arts appliqués. Nejvíce ji ale ovlivnilo studium módního designu v islandském Reykjavíku. Tam také vznikla její diplomová kolekce Zima, se kterou získala Národní cenu za studentský design a byla nominovaná v soutěži Czech Grand Design na Objev roku a Módní designérku roku 2009. Výsostně experimentální kolekce, se kterou Zuzana ukončila studium na pražské VŠUP, byla i ve finále soutěže Top Styl Designer.

Značka Dvojitá porce je z letošních Shooting Fashion Stars nejmladší a nejméně zkušená. Návrhářům Veronice Průšové a Janu Zemanovi ale nechybí odvaha, kreativita a energie. Poprvé na sebe upozornili hravě experimentální kolekcí Over-all, ve které do této nesmrtelné oděvní formy překlopili mimo jiné dámský a pánský kabát. Retro nádech kolekce podtrhly fotografie z interiérů okouzlujícího rotačního hyperboloidu, libereckého hotelu Ještěd, který je jedním ze symbolů města, kde se Dvojitá porce dala dohromady. Právě studium v Liberci vneslo do Dvojité důraz na kvalitní technické zpracování a čistotu linií.

Tvorbu návrhářky Mirky Talavaškové je možné vnímat v kontextu tří základních souvislostí. Tou první je rodinná řemeslná tradice. Dodnes své kolekce i zakázkovou výrobu zhotovuje zčásti v rodinném ateliéru v Rychnově nad Kněžnou. Druhá vlivná linie souvisí s generací, se kterou Mirka studovala na pražské VŠUP. Patří k ní jména jako Martin Havel, Zdeňka Imreczeová, Sistersconspiracy nebo další letošní Shooting Fashion Star Zuzana Sedmidubská. Třetí konturou tvorby Mirky Talavaškové je lehkost a elegance příznačná pro francouzskou módu, kterou Mirka vstřebala na studijních a pracovních stážích v Paříži.

Módní tvorba Zuzany Sedmidubské působila od ukončení pražské VŠUP jako reliéfní odraz inspirací z cest a přírody. Kolekce Alhambra, se kterou před dvěma roky absolvovala a obhajovala titul Top Styl Designer, plasticky i proporčně opisovala charakter a atmosféru středověkého arabského palácového komplexu v Granadě, kde Zuzana absolvovala stáž na fakultě Bellas Artes. Osobitým uchopením konkrétního tvaru z vnějšího světa byla i loňská kolekce Liquid, která zpracovává téma stékání vody po oblých křivkách těla. Konceptu vln plynoucí vody byly přizpůsobeny střihy, materiály i jemná barevnost oděvů.

Odkazy:
sfstars.cz
dvojitaporce.cz
cargocollective.com/zuzanakubickova
www.7dub.cz
www.fashiondesigners.cz/miroslava-talavaskova

Playlist:
Com Truise – Sundriped (uns.)
Dunian – Where Is The Problem (Royal Rhino Flying Records)
How To Dress Well – Lover's start (Lefse)
Mean Lady – Rain (uns.)
Museum of Bellas Artes – Who do you love (Force Majeure)
Visions Of Trees – Cult Of Cobras (Moshi Moshi)

autor: nikamay
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka