Soutěž Mladý obal odkrývá trendy. Líbí se minimalismus a kreativní ekologie

16. březen 2016

Podle grafické designérky a šéfredaktorky Czechdesign.cz Radky Machalické odráží trendy v obalech tendence v obecné kultuře. „Jde třeba o vizuální autenticitu, zákazníci už nechtějí anonymní obrendované věci, ale chtějí vidět osobní zásah rukou, ilustraci, rukou psaný nápis.“ Dalším trendem je minimalismus, logo je víceméně schované a dekor je velmi jemný.

Vedle vzhledu a funkce je čím dál tím důležitější i opakované použití. Pokračuje Radka Machalická: „V neposlední řadě je to ekologie, vyvíjí se třeba obaly, které se dají sníst, populární jsou biodegradabilní materiály. Letos jsme chtěli apelovat na zamyšlení nad ekologickým dopadem papírových odpadů. Proto jsme zvolili téma Package unlimited a designéři přemýšleli nad obaly, které nejen ochrání zboží, ale mohou ještě fungovat dál nějakým zajímavým a praktickým způsobem.“ Většina nápadů mladých designérů obsahuje nějakou akci, obal uživatele vyzývá k nějaké další aktivitě s ním. Za dvacet let soutěže došlo k výraznému posunu v technologiích, designéři používají slepotisk, parciální laky a zpracování už často ani neprochází jejich rukama.

Soutěž Mladý obal má za sebou 20 let existence. Vznikla z iniciativy jedné velké mezinárodní společnosti, která chtěla dát příležitost mladým tvůrcům, vyzkoušet si práci s papírem.

Soutěž je pro studenty designéry do 30 let. Začínalo se s padesáti přihlášenými a letos je to už osm set, z toho 70 % přihlášek je ze zahraničí. O výsledcích aktuálního ročníku bude porota rozhodovat na začátku dubna a slavnostní vyhlášení proběhne poslední pátek v květnu, 27. května v pražském kině Aero.

 

Přípravy jsou v plném proudu! Těšíme se na vás na vernisáži dnes od šesti u nás ve Vojtěšské :-) Startujeme DEKOR2!>>> http://bit.ly/DEKOR-2

Posted by CZECHDESIGN.CZ on Thursday, March 17, 2016
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.