Špatné návyky uspokojují naše důležité potřeby. Při odstraňování je musíme chytře nahrazovat

8. duben 2020
V klidu

Pro mnoho z nás je obzvláště v období, kdy se naše vnější struktura tak trochu rozvolnila, velmi jednoduché sklouznout k takzvaným víkendovým zlozvykům. Ráno nejdeme do práce nebo cvičit, můžeme si tedy dovolit zůstat celý den v pyžamu nebo si až do odpoledních hodin nečistit zuby. Jaké špatné návyky se snáze vyjeví v době izolace? A jak čelit těm, které si neseme celý život? Na tyto i mnoho dalších otázek odpověděl v rozhovoru psycholog Dalibor Špok.

Návyky, které jsou pro nás zvláště v době krize kvalitní a které nám mohou život usnadnit, jsme s psychologem Daliborem Špokem probírali v minulém rozhovoru. Tentokrát se zaměříme na ty návyky, které nám vyloženě neprospívají. „Něco nám může působit potíže ne proto, že je to z podstaty špatné, ale třeba jen svojí mírou. Dát si sklenici piva nemusí být nic hrozného, ale dát si jich pět každý den už nám stejně tak prospívat nemusí,“ říká Špok a dodává, že stejně je to třeba s konzumací zpravodajského obsahu nebo s časem stráveným na sociálních sítích.

Čtěte také

„Díky špatným návykům uspokojujeme mnoho důležitých potřeb. Chodíme třeba na večírky, stojí to spoustu peněz, máme z toho kocoviny, ale pomůže nám to uspokojit potřebu socializace nebo tímto způsobem nacházíme partnery či partnerky. Pokud takový zlozvyk chceme odstranit, musíme si najít lepší uspokojení pro stejné potřeby,“ vysvětluje Špok.

Jak tedy můžeme zlozvykům čelit? Pomůže třeba silná vůle. „V současnosti si s vůlí neumíme moc poradit. Víte třeba, co je to chtění? Mnoho lidí si vybaví nějaký pocit, jde ale spíš o rozhodnutí. Chci jít běhat, možná se na to necítím, ale prostě půjdu, protože jsem se tak rozhodl.“

Máme v sobě špatné návyky odjakživa, nebo se rodíme zcela bez nich? Je možné se jich vůbec nějak zbavit? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.