Speciál Diagnózy F o autismu: Služeb pro lidi s autismem je málo

11. červen 2015

Speciál Diagnózy F, který se tentokrát věnuje tématu života s autismem, hostil ve svém třetím díle ředitelku APLA – Asociace pomáhající lidem s autismem Magdalenu Čáslavskou. V rozhovoru představila služby, které dělá APLA pro lidi s autismem a jejich rodiny, a zároveň poukázala i na nedostatky, které služby pro tuto cílovou skupinu mají.

APLA nabízí komplexní služby pro lidi s poruchami autistického spektra a jejich blízké. Velkou podporu nabízí například rodinám, které mají podezření, že s jejich dítětem není něco v pořádku. Ovšem na samotnou diagnostiku si musí rodina počkat v současné době až 10 měsíců. V případě, že diagnostika prokáže poruchu autistického spektra, resp. ukáže, v čem by dítě potřebovalo pomoci, do procesu se zapojují psychologové, speciální pedagogové, terapeuti a pomáhají rodině s rozvojem dítěte, aby mohlo žít normální a spokojený život. I zde je ovšem úskalí – rodin je mnoho, odborníků málo, a tak jsou někdy odborníci nuceni slevit z ideálního rozsahu a frekvence spolupráce, aby se mohli věnovat většímu počtu rodin. O dostupnosti podobných služeb pro lidi s autismem a jejich blízké mimo Prahu a velká města ani nemluvě.

Práce lidí v APLA a podobných organizacích však zdaleka nekončí podporou rozvoje dítěte s autistickými rysy. Rodinám nabízí i např. tzv. odlehčovací službu – možnost dočasně se postarat o člena rodiny – člověka s autismem, aby si zbytek rodiny – rodiče a zdraví sourozenci – mohl trochu odpočinout, aby i zdraví sourozenci měli dostatek pozornosti, kterou potřebují a které se jim možná někdy nedostává.

Když už odlehčovací služba nestačí a rodiče si uvědomují, že na péči o své dospělé autistické dítě nestačí (je-li odkázáno na jejich péči, což nemusí být pravidlem, lidé s lehčími formami autismu, např. Aspergerovým syndromem, zvládají samostatný život poměrně statečně), snaží se mu najít pobytové zařízení, které by připomínalo rodinný život, ideálně komunitní bydlení, žádný velkokapacitní ústav. A zde často narazí. Takových míst je v Česku zoufale málo.

Poslechněte si záznam rozhovoru s Magdalenou Čáslavskou a nezapomeňte si naladit Diagnózu F i příští čtvrtek (18. června). Posledním z úhlů pohledu, který vám tento speciál Diagnózy F nabízí, je pohled rodiče autistického dítěte nejen na to, čím musel spolu se svým dítětem projít, ale i na to, jak se změnil jeho vlastní život.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.