Speciální audiovizuální projekty i více české hudby, to je PAF 2016

30. listopad 2016

Přehlídka filmové animace a současného umění v Olomouci – zkráceně PAF – zanedlouho odstartuje už svůj patnáctý ročník. Akce se za roky své existence stala prestižní událostí na poli pohyblivého obrazu, každoročním setkáním české umělecké a animátorské komunity a pro mnohé návštěvníky je festival také hudebním svátkem.

Dramaturgický tým v čele s Martinem Mazancem a dlohodobým spolutvůrcem festivalu Pavlem Ryškou pro PAF 2016 zpracoval motiv Proč se dívat na zvířata?, téma vytažené ze stejnojmenné eseje teoretika Johna Bergera. Různé režimy vidění a Bergerovo filosofické dílo byly v historii PAFu akcentovány už několikrát, a jak říká Martin Mazanec, téma zvířete v pohyblivém obrazu ještě chybělo. Návštěvníky čeká nespočet tematických projekcí, přednášek, prezentací, „off-screen“ výstav i workshopů. „Letošní PAF je možná co do počtu tematických sekcí zatím největší. Vždy se snažíme, aby se náročnější sekce a přednášky odehrály přes den, a s průběhem večera a noci necháváme diváky a posluchače vplout do experimentálnějších projekcí, AV performancí a kolaborací,“ vysvětluje Mazanec.

Loni to byla například AV performance Lotika a Michala Puštějovského, letos prezentuje PAF dokonce několik vystoupení vytvořených specialně pro tento festival. První performancí bude čtvrteční vystoupení estonské hudebnice Loliny, dříve známé jako Inga Copeland či jako polovina enigmatického dua Hype Williams s Deanem Bluntem. Ta připravila pro první festivalový večer společně s americkým producentem Johnem T. Gastem a estonskou umělkyní Edith Karlson event šitý na míru podkrovnímu prostředí bývalého jezuitského konviktu i samotnému tématu přehlídky. Obsah je ovšem překvapením.

Páteční hudební program se odehraje převážně v olomouckém kině Metropol, kam se PAF po několika letech vrací. Účastníky čeká rovnou dvojitý audiovizuální zážitek – prvním vystupujícím je elektronický producent a zakladatel vlivného labelu PAN Bill Couligas se svojí performancí Transplant, na které pracuje s holandským umělcem Harmem van Dorpelem. Premiéra této show proběhla v newyorské galerii MoMA PS1 a další mutace generativního videa je připravená právě pro PAF. Druhým aktem bude koncertní vizuální esej s názvem Decesion Piece, která vznikla ve spolupráci hudebního producenta Jamese Whipplea aka M.E.S.H. a amerického umělce a animátora Michaela Guidettiho. Zvukově i tematicky performance navazuje na starší M.E.S.H.ovo album Piteous Gate. M.E.S.H. je jedním z nejvýraznějších tvůrců, kteří určují současný experimentálně-klubový zvuk, a oba producenti jsou celkem často k potkání i jako DJové v berlínských klubech. PAF ale pojal prezentaci těchto post-klubových dekonstruktérů ještě trochu jinak – s prostorovějším zvukem a obřím kinoplátnem.

V sobotu v atmosférické kapli Božího těla přímo na konviktu odehraje svůj set taktéž estonský producent a designér Norman Orro aka Music For Your Plants a nědělním hlavním koncertem bude premiéra nového alba Night Rider pražského producenta a držitele ceny Vinyla Dizzcocka. Mezi zástupci českých projektů se hned dvakrát objeví osobnost české nezávislé scény Ondřej Ježek, jednou jako hlava kultovních OTK a podruhé coby člen experimentální kapely Gurun Gurun. Svoje čerstvé sólové album přijede na PAF představit i nepřehlédnutelná osobnost slezské hudební scény a člen projektu I love 69 popgejů Jakub Adamec.

Mimo hudební část PAFu se návštěvníci mohou těšit například na unikátní projekci mezinárodně oceňovaného animovaného filmu Červená želva i na masterclass prezentaci jejího režiséra Michaela Dudok de Witta nebo na premiéru nového filmu „weirdo úderky“ Petra Šprincla a Marie Hájkové Morava, krásná zem 2. Z českých premiér také uvidíme nový film Jana Šrámka, který vznikl v návaznosti na jeho spolupráci s již zmiňovaným Dizzcockem. Chybět samozřejmě nebude ani pravidelná soutěž Jiné vize, kterou tento rok kurátoroval Karel Císař a ve které se dostávají do leckdy překvapivých kontextů nejčerstvější díla na pomezí autorského filmu a animace v nejširším slova smyslu.

autor: Adéla Sobotková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.