Spermobanka soutěží o nejlepší matroš a Brňan šermoval šroubovákem. To jsou top zprávy minulého týdne

30. červenec 2021

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky, ty nejchutnější pirohy ze zpravodajského hrnce. Jako obvykle se zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanu jako milovnici reprodukční medicíny a soutěží zaujala zpráva z Šanghaje. Tamní spermobanka během léta pořádá soutěž pro vysokoškolské studenty, která by měla zjistit, kdo má nejlepší kvalitu spermií. Chce tak podpořit osvětu týkající se reproduktivního zdraví a nalákat dárce, kteří by doplnili zásobu jejich vzorků. Ti nejlepší navíc získají až 1160 dolarů.

V červnu měl nejúspěšnější dárce v jednom vzorku přes 282 milionů spermií na milimetr, což je zhruba o 19 % víc, než je v populaci běžné. Hodnotí se i rychlost pohybu spermií. Mikrovlnky ale považují za diskriminační, že se soutěže mohou zúčastnit jen vysokoškoláci, kteří mají nad 165 centimetrů.

Zuzana je fanynka poezie, a tak hltala informaci o tom, že jednu z nejprestižnějších literárních cen ve Španělsku, Hiperión za poezii, získala básnířka Begoňa M. Rueda, která ve své tvorbě reflektuje pandemický rok z pozice pracovnice nemocniční prádelny, kde byla od roku 2019 skutečně zaměstnaná. 

Nebyly by to Mikrovlnky, kdyby se trochu nezabývaly i brněnským děním. Na linku 156 tam zavolala rozrušená žena a oznámila, že potkala člověka šermujícího šroubovákem, který vypadá, že by někomu mohl ublížit. Pětačtyřicetiletý muž pak na hlídku mluvil zcela nesouvisle a během svého povídání zmínil, že je král. Asi nikoho nepřekvapí, že dotyčný skončil v poutech. 

Je mezi halucinujícím obyvatelem Moravy, soutěží o nejlepší spermie a básněmi z prádelny nějaká tajemná souvislost? Vůbec ne, míní Mikrovlnky, ale to přeci vůbec nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.