Špína: Hlasitá vzpomínka na Filipa Fuchse

28. leden 2016

V lednové Špíně se Bob Candra a Kazatel pustili do úkolu nesnadného, i když důležitého. Vzhledem k tomu, čím se jejich pravidelná hodinka s DIY muzikou (a kulturou vůbec) už přes čtyři roky zabývá, by bylo hloupé nevzpomenout na člověka, který myšlence „udělej si sám a neremcej“ věnoval většinu života.

Filip Fuchs, společenský aktivista, vydavatel zinu Hluboká orba, autor nejlepší knihy o československém předrevolučním punku a hardcoru Kytary a řev aneb co bylo za zdí, muzikant a promotér, ovlivnil celou generaci lidí se slabostí pro hlasitou muziku a jasné postoje. Nemuseli jste s ním souhlasit, nebylo však možné ho přehlédnout a přeslechnout. 9. ledna podlehl nemoci, která ho bez nadsázky zasáhla na vrcholu jeho tvůrčího období.

Filip bude chybět všem, kdo jeho práci se zájmem sledovali (mezi takové patříme i my), nejvíc ale rodině a kamarádům. Nebylo v možnostech Špíny nechat promluvit úplně všechny Filipovy přátele, jejich zástup snad nejde ani spočítat, snad ale vzpomínkový díl potěší i ty, na které se nedostalo. Za kapelu promluví všichni tři zbylí členové Jožka, Beňo a Tom, za rožnovskou spojku Martin Valášek a Ctib. Uslyšíte pochopitelně rádiového kolegu Banána, přispěl Barvák z Insane Society Records, za dodávkové souputníky Gride přidá svoje vzpomínky Iny a v závěru Honza Müller z kapely Tisíc let od ráje. Protože měl Filip rád muziku, která se i ve Špíně s gustem pouští, je jasné, že žádná minuta ticha nebude. Díky za všechno, Filipe!

03558799.jpeg

Playlist:Bastard – Misery, 5:19 (Bastard Records)Random Killing – Patios and Beer, 3:59 (Raw Energy)Liberate – Never Fading Away, 3:40 (Blood Sucker Records)Telefon – Stisk soukolí, 2:04 (samizdat)Speed!! Noise!! Hell!! – Imitation World, 2:14 (Malarie Records)Mrtvá budoucnost – Last Chaos, 1:47 (Knurl Tapes)Severed Head of State – Charge Ahead, 1:56 (La Vida Es Un Mus)Indigesti – Mass Media, 1:23 (samizdat)River – Když jsem zemřela, stala jsem se řekou, 2:44 (samizdat)

03558800.jpeg
autor: Petr Wagner
Spustit audio