Špína o vydavatelství La Vida Es Un Mus: Hrubý zvuk přichází z jihu

30. duben 2017

Zreverbované zpěvy, řinčivé kytary a pěkně špinavý zvuk. Španělské vydavatelství La Vida Es Un Mus už 18 let vytahuje na světlo světa méně známé, ale pořádně naštvané kapely za španělského a latinskoamerického prostředí. Ty díky tomu často jezdí na turné a mnohé z nich se daly vidět i v Čechách. Label má na kontě už přes 140 vydaných desek. My jsme ve Špíně zalistovali jeho katalogem a probrali ty podle nás nejpovedenější nahrávky.

Nejprve je však potřeba uvést vše na pravou míru. LVEUM sice začínalo jako label vedený ze Španělska, jeho zakladatel Paco však přesídlil do Londýna, odkud ho v současnosti řídí. Kromě španělsky zpívajících kapel se začal zaměřovat i na zajímavé britské kapely, jako jsou Anxiety, kteří loni bodovali v žebříčku magazínu Wire (umístili se třeba nad Skeptou), nebo následovníci tradice tvrdého anglického hardcoru Arms Race. LVEUM spolupracuje i s dalšími význačnými vydavatelstvími, zejména s Iron Lung či newyorským Toxic State Records. V katalogu se objevil například cyberpunkový projekt L.O.T.I.O.N. brooklynského kreslíře Alexandra Heira.

Paco Mus se dlouhé roky přátelí s Martinem Crudos z legendárních hardcoreových kapel Los Crudos a Limpwrist. Ty se nikdy nebály otvírat na harcoreové scéně témata qeer nebo latino identit. Právě dodávání sebevědomí španělsky zpívajícím kapelám bylo a bude jednou z hlavních prací labelu. Sám Paco občas píše do známého zinu Maximum Rock’n’Roll, kde neznámé kapely zpovídá a pomáhá jim se zviditelnit.

I když je roster kapel různorodý, pojítkem všech z nich zůstává unikátní a zajímavý a proklatě špinavý zvuk. A samozřejmě ostré názory a touha provokovat. Ve Špíně se tedy dozvíte, i která kapela provokovala tak moc, až musela změnit název.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.