Špína s koncertním fotografem Smrčákem: Hlavní je archivovat zážitky a tu správnou energii

12. červenec 2018

Ve Špíně jsme se už věnovali kapelám i knížkám, ale tentokrát jsme poprvé zabrousili do oblasti koncertní fotografie. Do studia jsme pozvali Stanislava „Smrčáka“ Smrčku, který už dvě dekády s objektivem v ruce zachycuje dění na českých hardcore-punkových koncertech. Nedávno vydal svou druhou fotoknihu se záběry z posledních pěti let.

„K focení mě inspirovala avantgarda,“ prozrazuje Smrčák, ale na otázku, jak se styl Jindřicha Štýrského může promítnout do momentek z koncertů, se jen směje a odpovídá, že nijak. Umělecké ambice prý sám nemá. Smrčák se přiznává, že s focením začal v polovině 90. let hlavně kvůli tomu, aby si zachoval vzpomínky z akcí, které ho bavily. Stejnou motivaci má i teď po dvaceti letech. Jeho hlavním cílem je zachytit energii, která z koncertu dělá ten správný vnitřní zážitek. Na koncerty ostatně pořád chodí hlavně za hudbou, ne jen za focením.

Stanislav „Smrčák“ Smrčka - Photographs

Smrčák zpočátku své fotografie hromadil doma, ale postupně je začal zveřejňovat ve fanzinech nebo na hardcore-punkových webech. V roce 2013 se odhodlal k vydání první vlastní fotoknihy. V té můžete najít fotky z dlouhého období let 1998–2013. Letos připravil druhou knihu se záběry z posledních pěti let, která oproti té předchozí sází spíš na větší a kvalitněji vytištěné snímky. Smrčák obě publikace vydal vlastním nákladem a v poměrně malém počtu kusů. Jak říká, stejně jako pro kapelu je i pro fotografa tím nejhorším zjištěním, když po letech najdete pod postelí spoustu neprodaných věcí.

autoři: Honza Šamánek , Miloš Hroch
Spustit audio