Špína s Orientem: Žižkovské bary, studentské zlo a Death Grips

15. červen 2016

Synthpopová trojice Orient ze Žižkova se vzala zničehonic už jako hotová kapela. Mícháním atmosférických beatů se zamlženým vokálem, kytarou a přesným vyťukáváním na drumpad si hned zavázala nespočet věrných fanoušků. Často je projekt srovnávaný s domácími Deaths, nyní žijícími v Berlíně. Místo Deaths jsme si ale ve Špíně pouštěli Death Grips, kteří jsou pro Orient, ač se to na první poslech nemusí zdát, velkou inspirací.

„Jsou nám blízcí v tom, jak jsou bezprostřední, nestojí jim nic v cestě – rozvazují smlouvy s velkými labely, rozpadají se a dávají zas dohromady. Hudebně pak dokážou vzít nějaký sample a nepiplají se s ním, použijí ho intuitivně,“ říká Tomáš, který v Orientu stojí za drumpadem, a dodává: „To je nekonečně inspirativní.“ Podobně jako Death Grips i žižkovská trojice má blízko k hardcore/punkové scéně – kytarista a zpěvák Lukáš hraje souběžně v blackmetalové kapele Smuteční slavnost.

Podle svých slov nic neposlouchají. Oba se živí jako zvukaři. „Často jsme už z toho všeho znechucení, že si ani nic nového pouštět nechceme,“ shodují se. Někdy to ale pomůže, třeba když hrají na Sedmičce, na přestavbu mají 5 minut, je půl desáté, set musí skončit s takzvanou policejní hodinou a je potřeba ještě zapojit 15 vstupů.

Orient se znají už od střední, prošli si několika kapelami, které se však po jednom nebo dvou koncertech kvůli neshodám rozpadly. „Bylo to takové studentské zlo, projde si tím každý,“ vzpomíná Tomáš. To už je pryč, Orient jsou sehraní a chystají se po několika na internetu zveřejněných singlech a jednom zářezu na kazetové kompilaci snad vydat debutovou nahrávku. „Teď jenom nevíme, jestli máme přes prázdniny makat, abychom měli na tu desku, nebo jestli máme natáčet,“ zamýšlí se ve Špíně Lukáš. My jim držíme pěsti.

autoři: Petr Wagner , Miloš Hroch , Honza Šamánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.