Špína se Skuldou ze Sheeva Yoga: Legenda z černé Ostravy vypráví

19. září 2016

Tak dlouho hledal co možná nejrychlejší a nejtvrdší formu metalu, až přišel na to, že se tomu říká hardcore. Skulda, člen ostravského komanda Sheeva Yoga (a tuctu dalších extrémních part), vydavatel zinu Napalmanach s neodolatelným chraplákem, se zastavil v zářijové Špíně s největším počtem písniček o stopáži pod minutu.

Sheeva Yoga brzy oslaví svých 20 let hluku, Skulda má ovšem daleko k představám o zasloužilém umělci ze scény. Nechuť zůstávat na místě, ostrovtip a sebeironie, bláznivá kolaborace napříč žánry i státními útvary, takhle nějak by se dal charakterizovat životaběh všech Skuldových projektů. A nejde jen o hudbu jako takovou – fanzinoví znalci vysoko hodnotí jeho Napalmanach jako naprosto originální čtení, ve kterém Skulda vymezil prostor i pro svou zálibu v moderních dějinách 20. století. Nikoho asi nepřekvapí, že má prsty i v právě dokončovaném posledním čísle Hluboké orby.

Rychlá a hlasitá muzika to v Ostravě neměla nikdy lehké, možná proto se ve Špíně místo vzpomínání přemýšlelo o budoucnosti, která je po zavření zásadního klubu Plán B značně nejistá. I v těchto záležitostech je Skulda zapletený, vždyť zaniklý klub byl místem, kde se mohl potkat shoegaze s grindcorem a postmetal s experimentální elektronikou z tamní Fakulty umění Ostravské univerzity. Bod, kde se mohou protnout všechny linie DIY přístupu, potřebuje Ostrava – třetí největší město republiky – jako sůl. Snad nebude tato doba temna trvat dlouho.

autor: Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.