Špína stručně s Decultivate: Debutová deska na vinylu, kde bude jenom 9 minut a možná tenhle rozhovor

1. únor 2018

Krátké skladby, zvuk jako brusný papír a sestava bez basy. To je pražské trio Decultivate, které v současnosti stojí před vydáním první desky a předskakováním Napalm Death. Aktuální Špína měla úctyhodný playlist, songy byly stručné, ale zaryly se pod kůži.

Patnáctiminutové koncerty jsou fajn, protože se nikdo nestačí nudit. Rozhovor s Majem, Radkem a Radimem byl o něco delší, ale ubíhal v tempu evidentně nacvičeném ze zkušebny. Po vyslovení jména finské kapely HIM padlo ve Špíně další tabu, s tím se prolomila i komunikační hráz a pak už šlo všechno jako na drátkách.

Majo se do Prahy přestěhoval ze Slovenska, otrkal se tady s Flowers For Whores a seznámil se po několika koncertech s Radkem. Oba se shodli natolik, že ihned na první zkoušce vznikl základ živého setu a pár týdnů po příchodu vokalisty Radima se začaly domlouvat koncerty. S basou se ale zatím nepočítá, hlavně proto, že všichni tři netouží jen po dalším členovi do počtu. „Nikdy neustoupím z toho, že si všichni musíme sednout hlavně jako lidi,“ konstatuje Radek s tím, že není moc pravděpodobné, že by někdo bez problémů zapadl do jejich sehraného trojúhelníku. Jde totiž také o mimořádně dobře vyladěnou termínovou pružnost. Decultivate už stihli odehrát slušnou řádku koncertů, z toho dva dokonce v Izraeli, kam se opravdu příliš mnoho českých kapel zatím nepodívalo: „Prostě jsem si řekl, když oni můžou hrát v Žilině, proč ne my tam?“ s úsměvem vzpomíná Radek.

Zážitky Decultivate z cest rychle posouval dopředu vybíraný playlist. Ve Špíně jsme ochutnali z připravovaného alba, které se nahrávalo ve studiu spolu s čím dál žádanějším Amákem. Sice desce zatím chybí obal, ale cíl je jasný. Rozčílit strážce scény vinylovým dvanáctipalcem, na kterém bude jen 9 minut hudby. Mezi dohady, zda by vlastně nebylo fajn nechat do drážek vyrýt i aktuální rozhovor, se stihly odehrát skladby Baptists, Fredag den 13ste, Burning Love, Cult Leader, Gaza, Havukruunu, Östra Torn, Cursed, Haymaker a dalších. Šlo možná o jeden z nejdelších seznamů za celou historii Špíny.

A jaké mají Decultivate sny? Turné s Repelent SS a/nebo s Kaczynski? Pokud chcete odpovědi, poslechněte si Špínu, ve které kapela zmínila brzké předskakování Napalm Death jen tak bokem.

Spustit audio