Špína věští, které kapely na berlínském punkovém festivalu Nothing Nice To Say předvedou největší peklo

29. březen 2018

Špinavé kytary, křiváky i poctivá psychedelie. Již potřetí se v Berlíně koná festival zaměřený na současný punk a jeho rozmanité podoby. Pod hlavičkou Nothing Nice To Say tak v půlce dubna vystoupí přes 30 kapel z celého světa. Špína se vydala na průzkum oznámených kapel a vybrala, co by určitě stálo za zhlédnutí a obecnou pozornost.

Festival Nothing Nice To Say, který je letos naplánovaný mezi 12. a 15. dubnem, se pomalu, ale jistě začíná stávat punkovým svátkem. Organizátoři pečlivě přebírají, co se v uplynulém roce urodilo v Evropě i na všech ostatních kontinentech, a zvou čerstvá jména i osvědčené matadory. Letos sází například na jedny z pionýrů druhé post-punkové vlny – portlandské The Estranged. Kapelu, jejíž členové mají za sebou crustovou historii a jsou mistři vypointovaných kytarových přesmyček.

Kromě hlavních kapel, mezi které rozhodně patří rakousko-chilská legenda, sporadicky hrající Ruidosa Inmundicia, jsme se ve Špíně probrali především všehochutí novinek. Nothing Nice To Say se totiž nebojí rozmanitosti. Program servíruje uctívače Darkthrone s až přehnaným názvem OCCVLTA, u nichž se trochu obáváme, jestli to bude naživo vůbec zábava sledovat. My jsme se ovšem při poslechu docela pobavili. Stejně tak u geniálních buranů a komiků The Chats. Jejich virálnímu videu ke skladbě Smoko jsme se nemohli nevěnovat. Samotní The Chats si totiž jako správní flákači, co natočí klip u staveniště za barákem, rádi dopřávají kuřáckou pauzu. Rozhodně je ve vedru zajímá víc než cokoliv jiného. A ještě ke všemu nám tahle pohodová queenslandská garáž asociovala samé staré emo kapely.

Tentokrát bude Nothing Nice To Say především zábava. Psychedelické tóny přinášejí američtí Banshee a jejich Wave To Police, a aby toho nebylo málo, u Tarantüla jsme si pěkně naběhli. Asi proto, že jsme nikdy neposlouchali kapelu Venom. Výsledkem ale zůstává výběr z hroznů a barvitý playlist. Naším přáním do budoucna je na Nothing Nice To Say, který letos chystá i výstavy pankáčské grafiky od angažovaného umění po obskurní plakáty, konečně vyrazit.

Kterou ze svých bývalých kapel nezmiňují členové The Estranged moc rádi? Jaké to je, když sypete melodie z rukávu? Proč podle našich spekulací pozvali organizátoři zrovna Red Dons? Jaký český umělec bude v rámci art show vystavovat a která vystupující kapela jsou dost možná největší vágusové? Poslechněte si Špínu!

Spustit audio