Špionské ArtCafé – hudební speciál plný agentů a konfidentů

3. červen 2020

Hudebníci jako agenti státní moci? Ochránci míru, špiclové scény, zloději vynálezů nebo naopak oběti nepřátelských režimů? Bondovský speciál se na několik případů podívá.

Čtěte také

2. června 2005 se frontman britské rockové kapely Franz Ferdinand, Alex Kapranos, dostal do pěkné šlamastiky. Byl totiž ruskou policií obviněn ze špionáže. Rusové ho milně označili za agenta MI6, který byl dříve podezřelý z krádeže informací o ruských zbraních. Bohužel pro Alexe, jehož občanské příjmení je Huntley, na začátku devadesátých let působil na území bývalého Sovětského svazu skutečný agent MI6 Richard Tomlinson, který používal stejné příjmení. Zpěvák byl propuštěn poté, co prokázal, že tento Huntley, o kterého ruským agentům tak šlo, je o 13 let starší než předák Franz Ferdinand. Bondovské téma pro hudební díl ArtCafé s Pavlem Zelinkou bylo na světě! 

Hudebníci na obou stranách barikády

Obecně nechodí po světě mnoho osob, které by se svou agentskou minulostí chlubili. Kvůli státní bezpečnosti, ochraně vlastního života nebo i z toho důvodu, že by nebylo čím se moc chlubit. To jsou především případy agentů státní bezpečnosti zemí bývalého východního bloku. V pořadu zazní i případy z východoněmecké scény: svérázné folkrockové hvězdy Gerharda Gundermanna i usvědčených konfidentů punkového undergroundu Wutanfall. Nešlo se vyhnout ani vlastní temné komunistické minulosti, kterou Pavel Zelinka připomíná případem Jimiho Čerta.

Dojde samozřejmě i na útlak, jemuž byli ze strany agentů státního aparátu vystaveni např. argentinská hvězda Mercedes Sosa, vietnamský zpěvák Viet Khang. A zajímavý případ vyhrožování cizími exponenty státní bezpečnosti zažili maďarští folkloristé Muzsikás.

Po špionáži na koncert

V pořadu dojde i na příběhy "čistých" agentů – prvním byl sovětský fyzik Lev Sergejevič Těrmen v hudební branži známý jako Leon Theremin – vynálezce jednoho z prvních elektronických instrumentů, těreminu. Ten celý život aktivně pracoval pro sovětskou tajnou službu. I tak se během druhé světové války ocitl na několik let v pracovním táboře v Kolymě.

Druhým je pak Darrell Blocker, který strávil 32 let ve zpravodajské komunitě, nejprve jako analytik u letectva a poté v tajné službě CIA jako operační důstojník a náčelník africké divize. Shodou okolností a díky lásce k hudbě se jen tak mimochodem stal na začátku milénia jednou z největších hvězd ugandské scény se svou kapelou Kampala Jazz All-Stars. Jak propojení hudby a tajné práce pro stát hodnotí bývalý agent? „Špehování je snadné, to zpěv je těžký,“ přiznal vloni Blocker v rozhovoru pro ABC news.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.