Spiritualita zvířat. Opravdu mají duchovní zážitky?

31. říjen 2021

Biolog Roman Figura z Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity říká, že některé chování se tomu přinejmenším značně podobá. V pořadu Hergot! mluvil o možné spiritualitě zvířat, jejich rituálech a souvisejících tématech.

Spiritualitu je obtížné vymezit u lidí, natožpak u zvířat. Když se ale podíváme na to, jak například šimpanzi reagují na některé přírodní fenomény, jsme svědky až příliš podobného chování. Některé šimpanzí tlupy provozují takzvané dešťové tance. S příchodem bouřky a prvními kapkami se řadí do kruhu a rytmicky se pohupují. Přitom povykují a přetvářejí okolní vegetaci.

Jiní šimpanzi zase tancují kolem vodopádu a jsou s to na něj desítky minut zírat. U dalších tlup bylo pozorováno, že na rozdíl od mnoha jiných živočichů před ohněm neutíkají. Naopak se k němu přibližují a různě se u něj pohupují. Podle Figury se s podobným chováním setkáváme také u některých lidských kmenů.

„Zde se pak nabízí otázka, zda je to projev spirituality, či estetického vytržení,“ říká Figura a dodává, že i u lidí se to těžce rozlišuje. „Když vidíme kostel vysoko ve skalách, také těžko rozlišujeme, zda jsme uchvácení náboženským významem, nebo krásou krajiny,“ vysvětluje.

Chcete se dozvědět víc o spiritualitě zvířat? Jak svou spiritualitu prožívají? Jaké rituály mají? Truchlí a zažívají traumata a umí je zpracovat? Poslechněte si aktuální Hergot!

autoři: Jan Škrob , Fatima Rahimi , Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.