Spirituální Fitness: s Jakubem Jansou o hackování alfa samců a síle dotyku

7. listopad 2016

Jakub Jansa je multimediální umělec, který iniciuje zajímavé projekty na pomezí reality a fikce. Ve svých nedávných performancích, videích a objektech pod hlavičkou Spiritual Fitness balancuje na hranici mezi instruktážním ezo cvičením a zvláštní fitness sektou.

Tématem Jakubova diplomového projektu z UMPRUM je manipulace a kult osobnosti. „Remixuju marketingové postupy firem, které nabízejí návody a trénink pro lepší život. Zajímá mě labilita trendových estetických hodnot, psychopatická společnost a lidská touha ovládnout přírodu a sama sebe.“ Fungování Spiritual Fitness převedl s přáteli a spolužáky do praxe: „Začali jsme společně cvičit a vznikla tři motivační videa, která se věnují sebe vývoji a vývoji duševní síly. Pracují třeba s hackováním pohybů alfa samců v západní společnosti nebo se sílou dotyků, které mohou být formou psychofyzické manipulace a které transformují do posilujících cviků.“

Vedle vlastních performancí a projektů se Jakub Jansa věnuje iniciaci výstav dalších umělců. Pro České centrum v New Yorku vznikla série tří výstav pod názvem Name of the Project is Project Itself. První z nich, First Scratch, nabízela službu poškrábání nových telefonů, která lidem uleví od stresu a nervozity. „Jonáš Strouhal se věnuje EEG a bio feedbacku, ve svých projektech často ovládá různé věci hlavou, třeba papiňák nebo kácí stromy v lese. Pro tuto výstavu jsme se ale rozhodli odrazit od Jonášovy zkušenosti, kdy si koupil nový Macbook a byl tak nervózní, že si ho poškrábe, že ho musel prodat.“

Ultimátním cílem bylo, aby služba First Scratch skutečně někoho oslovila. Aby si někdo nechal poškrábat svůj nový telefon. „Vytvořili jsme fiktivní seriózní firmu s určitým vystupováním, logem, uniformami a kanceláří. Chodili jsme po ulicích New Yorku a přesvědčovali jsme lidi, aby si k nám přišli nechat bezplatně poškrábat telefon. Na vernisáži se poškrábalo na třináct telefonů, jako první měl o službu zájem generální konzul.“ Jonáš Strouhal pak s First Scratch pokračoval dál na další výstavě v Basileji a na pražské zastávce v galerii NTK prý se svým teamem poškrábal sedmdesát telefonů.

03738051.jpeg

O dalších dvou výstavách, petardovém graffiti Ignition od Michala Kohouta nebo skupinové výstavě Bego uspořádané Janem Brožem a Richardem Niklem, si poslechněte v rozhovoru s Jakubem Jansou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.