Spisovatelé se ptají moderátorů. Liberatura slaví deset let vysíláním naruby

4. duben 2019
Liberatura

„Ráda pošlu otázky, ale zodpovíte je? Nebo si z nich jen vyberete ty, co se vám hodí?“ ujišťovala se Petra Hůlová, kterou jsme při posledním rozhovoru nešetřili. A tak nám to vrátila. V díle, který jsme si nadělili k prvnímu jubileu vysílání. Spisovatelé se tentokrát ptali nás.

Museli jsme přiznat, co nás štve na tom druhém (ona studená myš, on si s každým tyká, věčně žvaní a nikdy nechodí včas), rozpovídat se o tom, co děláme, když zjistíme, že máme pozvaného hosta, jehož knížka „je blbá“ (snažíme se konfrontovat). A taky – které knihy se nám za těch deset let líbily nejvíc?

Bylo jich strašně moc, ale některé prozradit můžeme. Jezero Bianky Bellové nás odrovnalo, výpravná, přitom kompaktní. Dystopická a ponurá, ale psaná se znepokojivou lehkostí. A taky nás dostala spousta básnických sbírek. V poezii jako by se začínalo dařit analytičtějšímu přístupu, vzniká mnoho knih, které se snaží přijít na kloub nějakému fenoménu – ať už je to technologizace světa (Ondřej Buddeus – Zóna), nebo fakt, že se všechno smršťuje do jednoho velikého, globálního kanclu (Pavel Zajíc – Peníze). Kdyby se takových témat tak jednou chytil český román!

Kdo nás ve vysílání rozhodil? A kdo nás naopak svým vystoupením v Liberatuře navždy ohromil a ovlivnil? A jak může Karolína vysílat v rádiu, když nenávidí hudbu? Poslechněte si jubilejní speciál Liberatury, ve které otázky pokládali třeba Emil Hakl, Kateřina Tučková nebo David Zábranský.

autoři: Jonáš Zbořil , Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.