Spojí-li se astrologie a magie s vědou, může lidstvo pochopit univerzální zákony, věří hermetici

29. březen 2019

Alchymie nebo magie nejsou dávno zmizelé nauky. Praktikují se dodnes a věnuje se jim hermetická filozofie. Čím vším se hermetici zabývají, co způsobila průmyslová revoluce a jak jdou astrologie a další tajná umění dohromady se současnou vědou, vysvětluje v rozhovoru vedoucí Dokumentačního centra českého hermetismu Petr Kalač.  

Co je to vůbec hermetismus?

Hermetismus je filozofie, jejíž název je odvozen od egyptského boha Thovta, kterého Řekové přejmenovali na Herma Trismegista. Trismegistos znamená třikrát mocný a toto božstvo mělo ve své kompetenci tři tajné nauky – alchymii, magii a astrologii. Dnes se k těmto třem základním pilířům řadí ještě kabala, tedy židovská mystika, která má velmi dobře rozpracovanou terminologii těchto nauk.

Logo

Jaké je postavení hermetismu v rámci filozofie a společenských věd? Jak se na něj dívají přírodní vědy?

Myslím, že moderní fyzika a chemie pomalu přichází na určité paralely s tím, co říkali už dávní hermetici a kabalisté. Pomalu, ale jistě se tyto dva proudy k sobě přibližují a já se domnívám, že až hermetická umění a věda spojí svoje síly, tak lidstvo udělá kvantový skok vpřed. V tu chvíli se tak rozšíří lidské vědomí a vědění, že na to nebudou stačit slova. Kabala na to pamatuje a má už pro to připravena jistá východiska. Teď se skládá z dvaceti dvou písmen a pro tuto příležitost má již připraveno dvacáté třetí, takže slov pak bude na třiadvacátou víc.

Můžete říct konkrétně, co se tedy podle vás stane?

To je poměrně složitá otázka. Každopádně si myslím, že se lidem otevřou obrovské možnosti jejich uplatnění, ať už ve formě telepatických přenosů, nebo nazírání do univerzální paměti lidstva a pochopení univerzálních zákonů.

Petr Kalač

Hermetici se nezabývají jen teoretickou filozofií, ale někteří hermetická umění i praktikují. Jak se v dnešní době používá třeba alchymie, kterou si lidé spojují spíš s časy dávno minulými?

V současnosti se velmi praktikuje alchymie rostlinná, které se říká spagyrie. Rostlinná alchymie je schopná vytvářet určité léčivé preparáty, které ovšem nepůsobí jen na hrubohmotné stránce. Podle toho, jak je preparát z byliny, minerálu, drahého kamene nebo z jiné látky čistý, tak působí na jednotlivé složky člověka, tělem jako hrubou stránkou počínaje, až po nejjemnější složky duše. Je to v zásadě záležitost energetického působení. Kovní alchymie, která se praktikovala ve starověku a středověku a jejíž zakladatelé byli snad staří Egypťané, je už dnes spíš pod rouškou zapomnění. Ale nevylučuji, že někde v Číně nebo Barmě, ale možná i v Evropě, kdo ví, se s klasickými alchymisty ještě setkáte. Je to ale velmi utajený obor a nejsem si jist, že by to třeba v Čechách v současnosti někdo praktikoval.       

„Astrolog hermetik se nezabývá tím, jestli na něj zítra spadne traverza, astrologie v hermetickém pojetí je mapou cesty k Bohu.“ Jaký je rozdíl mezi hermetismem a lacinou ezoterikou? Jak a proč hermetici praktikují magii? A kde najít kvalitní hermetickou literaturu? Poslechněte si celý rozhovor s historikem českého hermetismu Petrem Kalačem.

autor: Alžběta Medková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.