Společná kérka? Jděte do ní, jestli se chcete rozejít, říká umělkyně Julia Chochola v pořadu Kompot

17. říjen 2018

Odhaduje, že má inkoustové obrázky na šedesáti procentech těla. Julia Chochola, třicetiletá umělkyně a tatérka, není troškařka. Svoje malby a sochy právě vystavuje na třech místech v Praze a zároveň je vyváží do Dubaje, Londýna nebo Los Angeles. V rozhovoru jsme se dozvěděli, proč je „partnerské tetování“ ten nejhorší nápad a jaké to je mít vlastního dodavatele lebek.

Právě kvůli skeletu mrože a velryby teď Julia řeší problém s celním úřadem. „Měla to být dominanta výstavy Black. Získala jsem je od svého dodavatele spolupracujícího s Inuity, a ne s pytláky. Prostě si Eskymáci uloví jednoho mrože za rok, legálně, a zbyde hlava. Pak si za to koupí boty. Jenže mi je zabavil český stát,“ popisuje byrokratické legrace, které kvůli probíhající „trojvýstavě“, mimo jiné v holešovickém Vnitroblocku, musí řešit. Proč Češi nejraději nakupují hlavně malby, kde dominuje černá barva, jaké umění chtějí lidé v Los Angeles nebo v Dubaji a co Julia Chochola dělá s obrazem, který se jí nepovede? Poslechněte si celý rozhovor!

Kromě lebek Julia vystavuje také malby na opáleném dřevě dělané japonskou technikou yakisugi a obrazy potažené pravým zlatem. Tvorbu a ambice má v rodině. Její sestra je zpěvačka Žofie Dařbujánová, kterou znáte i jako porotkyni z pořadu Startér, a bratr umělec Matyáš Chochola, laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého. „Se sestrou pořád něco vymýšlíme, je úžasná. A s Matyášem myslím čekáme na chvíli, kdy to zatřese s celým světem, jak znám jeho i svoje ego.“ V rozhovoru se taky dozvíte, co tyhle sourozence nejvíc spojuje.

Julia se taky nebojí komentovat novinky z popkultury. Ne náhodou byla jednou z garantek Kompot Songu roku 2017, kde obhajovala píseň Keshy Praying – její srdce prostě patří popu!

Za co Julia Chochola navrhne herečce Jennifer Aniston speciální cenu? A darovala by prezidentovi Ugandy a) bílé tenisky jako Kanye, b) vlastní obraz nebo c) písničku od Haničky Zagorové? Poslechněte si celý díl pořadu Kompot Radia Wave!

Spustit audio