Spolek Punctum funguje už tři roky. Vyhýbá se žánrům a chce zůstat otevřený

28. březen 2018

Kde se vzal a kam míří kulturní spolek Punctum, který organizuje pestré spektrum událostí od koncertů přes vzdělávací programy až po hodiny jógy?

Žižkovský spolek Punctum je mezi pražskými kulturními centry během posledního roku čím dál tím viditelnější. Jejich dosah území Prahy dokonce přesahuje, a to díky mobilní radiové stanici Punctum a stejnojmennému kazetového minilabelu. Současně tento kolektiv dává prostor nezávislým umělcům a spojuje lidi z různých subkultur, čímž se podílí na lokálním uměleckém podhoubí.

Podoba dnešního Puncta se vytvářela postupně, byl to tvůrčí proces

Spolek Punctum existuje už tři roky. První rok fungoval spíš pro uzavřenou společnost - úzký okruh přátel pořádal projekce, hudební produkce a jednoduše se scházel. „Postupně se začala nabalovat komunita kolem, kdy výraznou roli hrály společné večeře. Vznikal základní tým a začaly se rozšiřovat naše aktivity. Po jednom roce jsme začali dělat více veřejných akcí,” říká člen žižkovského kolektivu Roman Odjinud, který má v Punctu na starosti dramaturgii programu. Po třech letech má skalní tým spolku zhruba dvanáct členů, kteří mají jasně rozdělené funkce.

To, jak Punctum vypadá dnes, vznikalo postupně a přirozeně. Na samotném začátku stáli dva lidé s chutí pořádat akce, kteří pro ně hledali prostor. Až postupně zjišťovali, co chtějí přesně dělat. „Punctum nikdy nebyl projekt, který by byl postaven na tom, že by se sešla skupina lidí a manažersky si řekla, tohle chceme dokázat a takhle to bude vypadat. Vždycky to byl a stále to je nějaký proces,” vysvětluje dramaturg.

Kouzlo Puncta tkví v tom, že zde vládne rodinná atmosféra

Radim Labuda hledá teorii všeho vážně i parodicky

03179828.jpeg

Pražská Galerie ETC nalezla konečně po několikerém stěhování nový důstojný výstavní prostor v Sarajevské ulici v Praze 2, nedaleko parku Folimanka. Protagonistou výstavy, která je tam instalována je laureát slovenské Ceny Oskara Čepana z roku 2005 a Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2008 Radim Labuda. Výstavu můžete vidět do konce srpna.

Dnes, kolektiv se sídlem v žižkovské ulici Krásova, pořádá víc a víc veřejných akcí. „Ne, že bychom byli aktivnější, spíše jsou naše aktivity viditelnější. Získali jsme si nějaké jméno a začali postupně spolupracovat s dalšími promotéry. Aktivní jsme pořád stejně,” myslí si Roman Odjinud.

Celkově vzato si lidé v Punctu především stojí za tím, co uvádějí, ať už jde o vlastní produkci, či o externí akce z okruhu spřátelených nezávislých kolektivů, se kterými spolek spolupracuje. Každý dělá především to, co ho baví. Co se týká hudby, dávají tu prostor menšinovým projektům všech žánrů a snaží se být co nejpřístupnější a co nejméně elitářští. „V Punctu vytváříme rodinnou atmosféru, kde jsou organizátoři, umělci i návštěvníci v jednom prostoru. To myslím velmi přispívá k tomu, jaký má Punctum charakter,” tvrdí Radim Labuda, který zastává funkci archiváře audiovizuálních záznamů.

Hudba všech žánrů, mobilní rádio i kazetový minilabel

Čtěte takéMartin Režný: Sólo, akusmatická real-time kompozice

Hudba, kterou Punctum uvádí, ale rozhodně není určena běžnému posluchači mainstreamové hudby. Zdejší koncerty cílí spíše na náročnější milovníky hudby, kteří jsou schopní a ochotní věnovat nabízené hudbě soustředěnou pozornost. „Pořádáme koncerty pro lidi, kteří jsou zaměřeni na poslechovou hudbu, ale snažíme se být otevření. Nechceme mít elitářské postoje, že tohle je ta správná hudba a že my tomu rozumíme. Také představujeme různé žánry, abychom se nestali žánrovým klubem,” vysvětluje postoje kolektivu Punctum hlavní dramaturg Roman. Nedávno zde hrál třeba hudební performer Martin Režný a v brzké době vystoupí ambientní projekt Lonker See.

Vybrané koncerty v Punctu nahrávají a dělají z nich záznamy, které zveřejňují prostřednictvím internetu a stejnojmenného rádia, jež si je možné poslechnout na streamovacím webu Mixcloud. „V rádiu živě přenášíme třeba djské sety, které si pak lze zpětně poslechnout. Vybíráme to zajímavé z pražské hudební scény,” říká dramaturg. Kromě pravidelných podcastů kolektiv před pár měsíci založil také kazetový minilabel, který zatím stihl vydat dva releasy.

Celý záznam pořadu včetně rozhovoru o vídeňské výstavě videoinstalací od Cecile B. Evans a hudby podle výběru Zdeňka Přidala si můžete poslechnout zde:

autor: Anna Ribanská
Spustit audio

Související