Spolubydlení dětí z domovů se studenty. „Nehledali jsme spasitele, ale lidi, co mají co nabídnout,“ říká garant projektu

10. červenec 2019

Symbios spojuje mladé lidi opouštějící dětské domovy se studenty Masarykovy univerzity. Celý projekt probíhá v domě na Křenové ulici v Brně, kam se nájemníci právě společně stěhují. „Základní verze je na čtyři, maximálně pět let. Mladým dospělým nabídneme bydlení v Symbiosu, v bytě 2+1 spolu se studentem. Potom mají být připraveni na samostatné bydlení,“ říká odborný garant Bohuslav Binka.

„V těch vybraných studentech jsme nehledali sociální pracovníky, ale normální studenty, kteří znají své hranice a umí si je ohlídat,“ pokračuje Binka. Mladí dospělí z dětských domovů nemusí být zároveň studenty vysoké školy, ale k politice celého projektu patří určitá pravidla, která musí účastníci dodržovat. „Máme čtyři pravidla, žádné tvrdé drogy, chovám se tak, aby ostatní mohli v domě v klidu žít, alespoň jednou za dva měsíce se účastním setkání všech nájemníků domu a nájem se platí včas,“ vysvětluje strukturu odborný garant. Celý program je postaven na dobrovolnosti, spolužití a následné mezilidské vazby mají všechny strany obohacovat a vést k lepším komunikačním dovednostem a zodpovědnosti.

Bohuslav Binka

„K naší politice patří i liberálnost. Pokud se člověk cítí na to, vstoupit do samostatného života, nebo mu projekt nesedne, může vypovědět smlouvu a odejít jinam,“ říká Binka a popisuje zároveň funkci dvou mentorek, které jsou nájemníkům na místě k dispozici. Ostatní pomoc už není pevně strukturovaná a od účastníků se očekává vlastní aktivita. „Věříme tomu, že člověk, aby mohl vstoupit do samostatného života, potřebuje dvě základní věci. Pocit bezpečí zajišťuje příslib nájmu na 4 roky a pak je zásadní mít vztahy,“ shrnuje projekt Bohuslav Binka. Po integračním týdnu, kde se vytvořily dvojice pro spolubydlení, teď nájemníky po létě čeká začátek zimního semestru a hledání pracovních příležitostí.

Symbios je inspirován vídeňským projektem, ve kterém funguje sdílený dům pro studenty a lidi bez domova, a o průběhu příprav jsme vás informovali již v roce 2016.

Poslechněte si rozhovor o projektu Symbios a principech, na kterých je postaven systém spolubydlení mladých dospělých z dětských domovů a studentů Masarykovy univerzity.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.