Sport 2020: Hrdinové, záškodníci i bizáry. Co nejvíc potěšilo během divného roku?

25. prosinec 2020
Tribuna

S koncem roku je tu i sportovní hodnocení magazínu Tribuna. Ve vánočním dílu probereme stěžejní události posledních dvanácti měsíců. Kdo se nejvíc vyznamenal a kdo naopak patřil k největším záškodníkům? A dojde i na bizarní sportovní dění.

Z velkého zástupu odložených sportovních událostí vynikla přirozeně ta největší – olympijské hry. Ty byly posunuty vůbec poprvé v historii. „Pokud se neuskuteční ani v příštím roce, což není vůbec jisté, budou také prvními zrušenými po osmdesáti letech, kdy se to stalo shodou okolností olympiádě v Tokiu,“ připomíná Vojta Jírovec.

Kromě olympiády a jejích potíží zmiňuje Vojta Ondráček také šachy s postupujícími týmy v první lize, která se letos o několik celků nafoukla, či přestupové dění okolo Lionela Messiho. „Ukázalo se, že týmy mají větší sílu než sebevětší hvězda,“ glosuje Vojta události kolem slavného fotbalisty, který nakonec zůstal v Barceloně.

Roman Berbr

Zatímco Vojta Jírovec si stěžuje na koronavirového záškodníka, který mu překazil vlastní sportovní plány, zbývající redaktoři Tribuny zmiňují spíš bouři, která se na podzim prohnala pražským Strahovem. Zatím to vypadá, že skutečně smetla nekorunovaného krále (a záškodníka) českého fotbalu Romana Berbra.

A ani o bizarnosti roku nebylo nouze. Velkým kandidátem byla pláštěnka, se kterou se na Vueltě pral pozdější vítěz Primož Roglič. Čelné místo si ovšem zaslouží také soudce pražského vrchního soudu Ivan Elischer, který čelí obvinění z korupce. Místo toho, aby se dostavil k soudu projednávajícímu jeho případ, se ale vášnivý sportovec zúčastnil běžeckého závodu Běchovice–Praha, a dokonce jej ve své věkové kategorii vyhrál.

Také v roce 2020 nebylo o bizarní sportovní události nouze. Jaké to byly a čím se naopak sport letos vyznamenal pozitivně? Probereme v nové Tribuně.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka