Sport jako propaganda? Dnes je pro politiky ošemetnější než dřív, říká politolog Cas Mudde

28. únor 2020
Tribuna

V současnosti patří Cas Mudde mezi nejznámější politology a odborníky na populismus a krajní pravici. Kromě toho je ale velkým milovníkem fotbalu a groundhoppingu – výletů za obskurními zápasy v nižších soutěžích po Evropě a celém světě. V rozhovoru pro magazín Tribuna mluví nejen o své zálibě, ale taky o tom, jak se v posledních letech s rapidní rozpínavostí a bohatnutím fotbalu mění jeho vztah s politikou a proč je pro světové vůdce těžší používat ho jako propagandu.

„Způsob, jakým různí autoritářští vůdci vynakládají obrovské prostředky na fotbalové kluby, je zajímavý, protože nejde jenom o politiku. Dělají to třeba Orbán i Erdogan, kteří jsou oba velkými fotbalovými fanoušky. Ale nefunguje jim to. Maďarský fotbal je pořád příšerný,“ hodnotí Mudde snahy dlouholetého maďarského premiéra Viktora Orbána revitalizovat zlaté časy maďarského fotbalu. „Taky si myslím, že je v této souvislosti docela zajímavé, že Orbán o své fotbalové iniciativě už nějakou dobu nemluvil. A má pro to dobrý důvod, protože mu to nic nepřineslo,“ myslí si Mudde.

Čtěte také

Podobně polovičatě vyznívají snahy tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. „Tam to rozděluje společnost ještě víc,“ soudí Mudde. „AKP investovala velké množství peněz a podpory do nového istanbulského týmu Basaksehir, který pak všichni začali nesnášet. I když mnozí fanoušci sympatizují s AKP, zároveň mají rádi svůj fotbalový tým a vidí Basaksehir jako konkurenci, jejíž úspěchy jdou na úkor Fenerbahce, Galatasaray nebo Besiktase,“ popisuje situaci nizozemský politolog.

Mudde je velkým příznivcem fotbalu, ale spíš než nablýskané stadiony elitních velkoklubů ho zajímá nižší úroveň, kde se podle něj stále udržuje komunitní aspekt sportu. „Asi mě nejvíc fascinuje vidět, jak klub a zážitek z fotbalu souvisejí s širším prostředím. Nejvíc mě dostává, když jedu veřejnou dopravou, vystoupím a najednou se ocitnu ve skupině lidí, která jde ke stadionu a ten je zabudován v určité čtvrti a je s ní viditelně spjat,“ líčí svůj oblíbený zážitek z fotbalu Mudde.

V čem spočívá kouzlo groundhoppingu a jak se v průběhu let proměnil vliv politiky a ekonomiky na fotbal? Nejen o tom mluví v rozhovoru v novém díle Tribuny na Radiu Wave světoznámý politolog a odborník na populismus a krajní pravici Cas Mudde.

autor: Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.