Sportovci všech zemí, spojte se! Kde začíná a končí moc sportovních odborů?

2. listopad 2020
Tribuna

I sportovci stávkují, sdružují se v odborových organizacích nebo se soudí s klubem, za který zrovna hrají. Ani světu sportu se nevyhýbá konflikt mezi zájmy pracujících a jejich zaměstnavatelů. Nová Tribuna se podívá, zda jsou dnešní sportovci dobře placená pracovní síla, nebo naopak těžko zkrotitelný sportovní proletariát.

Devatenáctá etapa na nedávno skončeném slavném závodě Giro d’Italia přinesla málo vídanou vzpouru cyklistů. Svérázným protestem si na organizátorech vymohli výrazné zkrácení 258 kilometrů dlouhé etapy na polovinu. Důvodem bylo deštivé počasí, deset stupňů Celsia, tři týdny předchozího šlapání v horách i náročné přesuny do hotelů. „Samotní závodníci to potom schytali ze všech stran. Že jsou líní a nechtělo se jim pracovat, protože podmínky nebyly nic moc, ale určitě to nebylo nic extrémního. Myslím, že se to moc nepovedlo,“ uvedl na adresu stávkujících Vojta Jírovec.

Boj za práva sportovců hýbe v podobě konfliktu mezi Martinem Haškem a pražskou Spartou i českým prostředím. „Je to asi nejvíc medializovaná kauza v posledním roce. Hašek neodletěl na týmové soustředění, Sparta ho přeřadila do béčka, on vypověděl smlouvu a od té doby se táhne spor, kdy Sparta po něm chce náhradu škody ve výši přes padesát milionů korun. Martin Hašek zase požaduje náhradu škody v tom, že mu nebylo umožněno na základě mezinárodního sportovního práva vykonávat sport v profesionálních podmínkách,“ shrnuje složitou kauzu Martin Vait. 

Martin Hašek v dresu pražské Sparty

Haškova advokátka Markéta Vochoska Haindlová si stěžuje na právně nestandardní pracovní podmínky českých fotbalistů. „Paradoxně ve sportu sledujeme dokonalý švarcsystém, kdy hráči jsou OSVČ, ale kluby je de facto vlastní,“ vysvětluje Vojta Ondráček. Mimochodem samotný pojem švarcsystému pochází právě ze sportovního prostředí – podle Miroslava Švarce, který v 90. letech vlastnil prvoligový klub z Benešova a proslul daňově výhodným způsobem zaměstnávání živnostníků.

O jak nestandardní podmínky se jedná, ukázaly i žaloby zahraničních hráčů Sparty Praha, kteří si na nutnost být vedení jako podnikatelé stěžovali u evropských fotbalových orgánů. Haškova kauza také vzdáleně připomíná i letní spor hvězdného Lionela Messiho s fotbalovou Barcelonou. 

Sportovní odbory aneb Kdo se bojí stávkujícího sportovce? Kdy mají sportovci právo postavit se svému zaměstnavateli? A proč se v českém sportu toleruje jinak nelegální švarcsystém? Nejen o tom v novém díle magazínu Tribuna.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio