Sports Take: Olympijské hry v Londýně

2. leden 2012

Běžecké Tour de Ski, skokanské Turné čtyř můstků nebo prestižní jachtařský závod ze Sydney do Hobartu – hlavní témata první části vysílání. Druhá hodina už patřila Olympijským hrám v Londýně.

Letní olympijské hry v Londýně začnou 26. července 2012. Jaké budou? Od organizačního týmu zatím víme, jaké nebudou – chaotické jako v Aténách, megalomanské jako v Pekingu. Co tedy máme od Britů reálně čekat? A jak se zapíší po sportovní i kulturní stránce Češi? To jsou jenom některá z témat pro našeho hosta – zástupce Českého olympijského výboru Alexandra Klimenta.

Atleti mohou plnit limity na halové mistrovství světa – čas mají do 26. února.

60. Turné čtyř můstků je v polovině. Dva závody v Německu, další dva ještě budou v Rakousku. Ve vysílání jsme přivítali Davida Jiroutka, šéftrenéra české reprezentace.

110 kilometrů rozdělených do devíti etap – a to všechno v pouhých jedenácti dnech. Taková je Tour de Ski, letošní vrchol sezóny těch nejlepších běžců na lyžích. Závodníci za sebou mají první 4 etapy. Jaký byl jejich průběh a kdo si jede pro celkové vítězství? Nejen o tom jsme mluvili s Květoslavem Žalčíkem, šéfem realizačního týmu české reprezentace

V těžkých chvílích okupace 1968 byla miláčkem národa, který přináší naději. Ve 23 letech ale život předčasně ukončila tragická nehoda. Krasobruslařka Hana Mašková, první Osobnost týdne roku 2012.

Jaký je pohled do sportovního roku 2012? Komentář magazínu Sports Take připravil Daniel Stach.

Tři minuty – druhý nejtěsnější souboj o vítězství v historii. A navrch protest. Řeč je o letošním závodu plachetnic ze Sydney do Hobartu. Vyhrál australský tým plachetnice Investec Loyal s kapitánem Anthonym Bellem, těsně druhá dojela plachetnice Wild Oats. Průběh i výsledky závodu komentoval jachtař Martin Trčka, který závod absolvoval loni.

Letošní ročník Dakarské rally začal tragédií. Po pádu zahynul argentinský motocyklista Jorge Martinez Boero, který zemřel při převozu vrtulníkem do nemocnice. Víc už dodal náš kolega Honza Dvořák.

autor: Miroslav Lenc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.