Sports Take představuje české sportovce

16. únor 2010

Olympijský oheň již ve Vancouveru hoří. Pohledem reportérů jsme z různých úhlů sledovali aktuální olympijské dění a očima hostů na telefonní lince jsme se dívali do minulosti. Ve vysílání jsme přivítali hokejového trenéra Josefa Augustu a olympijského vítěze Jiřího Rašku. Nechyběly ani informace o sportovním dění mimo olympijské kruhy.

Česká republika má zlato! Rychlobruslařka Martina Sáblíková dominovala na trati 3 000 metrů. Nedlouho po dojetí vítězného závodu s ní mluvil Vojtěch Bidrman.

Olympijský vítěz, skokan na lyžích Jiří Raška je bezesporu jednou z největších osobností české i československé sportovní historie. Právě tohoto muže jsme přivítali živě ve vysílání Sports Taku. Kdo byli "Remsa boys"? A jak ho v roce 1968 přivítali Čechoslováci jako olympijského vítěze?

"Vítej zlatý hattricku". Památná slova, která vyslovil Robert Záruba v roce 2001. Co si pod těmito slovy představí Josef Augusta, stříbrný z OH v Innsbrucku 1976 a hlavní trenér českého týmu v letech 2000 - 2002? Mluvili jsme o průběhu ZOH 2002 nebo ikoně českého hokeje Ivanu Hlinkovi.

Ve Vancouveru je historicky největší česká výprava. Samozřejmě, někteří reprezentanti mají podle papírových předpokladů k úspěchu blíž. Proto jsme pro vás, spolu s kolegy z Českého rozhlasu Radiožurnál, připravili profily některých z nich.

Rychlobruslařka Karolína Erbanová je zatím stále ve stínu Martiny Sáblíkové, ale její výkonnostní růst je obdivuhodný. Před několika týdny jste se o ní mohli dozvědět v rubrice Osobnost týdne. Jak se na sebe dívá ona sama? Se sedmnáctiletou reprezentantkou si povídal Pavel Petr.

Česká republika má výrazné zastoupení v rychlobruslení i na krátké dráze - v short tracku. Kateřina Novotná na sebe upozornila před čtyřmi lety v Turíně, kdy vybojovala šesté místo na trati 500 metrů. Teď startuje ve Vancouveru, jako úřadující evropská šampionka.

Michal Březina byl velmi úspěšný v juniorských kategoriích. Do paměti fanoušků krasobruslení se zapsal jednoznačným vítězstvím na juniorském mistrovství ČR v roce 2005. O čtyři roky později porazil i českou jedničku Tomáše Vernera. Co mu chybí, aby patřil do světové špičky?

Její příběh sledoval snad každý. Velká olympijská naděje, pak přetržený kolenní vaz a otázka, zdali vůbec bude schopna na OH startovat. Řeč je o akrobatické lyžařce Nikole Sudové.

Svět sportu žije nejen pod olympijskými kruhy. Informace z různých sportovních odvětví přináší ve zkratce Rychlý přehled. Dozvíte se novinky například ze squashe, atletiky nebo rugby.

Vítězem Švédské rallye se o víkendu stal Mikko Hirvonnen. V prvním podniku mistrovství světa tak skandinávský jezdec porazil úřadujícího šampiona Sebastiana Loeba. A jak potvrdí Honza Dvořák, Švédská rallye byla úspěšná i pro české jezdce.

V Norsku se juniorskou mistryní světa v zimním triatlonu stala česká reprezentantka Aneta Grabmüllerová. Jak probíhal samotný závod? Kde se rozhodovalo? Odpovídala novopečená šampionka.

Představte si, že by se třeba v takovém Harrachově konaly olympijské hry. Desítky tisíc lidí v městečku, kolony autobusů a doprava na stupni pět. Kanadský Whistler, dějiště letošní zimní olympiády, mohl dopadnout podobně. Ale nedopadl - proč, zjišťoval Vojtěch Berger.

Chudí tam přicházejí k pohádkovému bohatství, společenští outsideři se stávají slavnými a milovanými, pečení holuby tam létají přímo do úst. Mýtus dělá z USA zemi, kde je možné všechno. Někdy se této naději, že to tak skutečně funguje, říká Americký sen. Právě takový teď žijí američtí reprezentanti v severské kombinaci. Tenhle v jejich zemi okrajový sport už léta dělají na nejvyšší světové úrovni. Ale olympijská medaile pořád nikde.

První dny olympiády přinesly vedle bojů o medaile i nepokoje v ulicích Vancouveru. Střet mezi policisty a protestujícími vyústil v zatčení několika aktivistů. Ti ale pohrozili dalšími protesty, kterými plánují narušit klidný průběh olympiády.

autor: Miroslav Lenc
Spustit audio