Sports Take s hendikepovanými sportovci

21. prosinec 2010

V první hodině jsme mluvili například o plaveckém mistrovství světa, krasobruslařském mistrovství republiky, ale také jsme se dostali přímo na trénink windsurfaře a motokrosaře. Ve druhé části vysílání patřil éter sportu hendikepovaných – konkrétně jsme se bavili o fungování instituce Jedličkův ústav a školy. Z ní se rekrutuje dlouhá řada českých reprezentantů. Natočili jsme rozhovor se dvěma z nich – atletkou Annou Vocelovou a curlerem Radkem Musílkem.

Sport může být drogou i lékem – záleží na tom, jak je dávkován. Ponoříme se do míst, kde může víc než kde jinde pomoct jak po fyzické, tak především po psychické stránce. Mluvit budeme o sportu hendikepovaných – ale v daleko širším kontextu, než jsou „jen“ výsledky. Jak funguje a jak se sportuje v instituci, kterou znáte jako Jedličkův ústav? Celým jménem Jedličkův ústav a školy.
Hosty ve Sports Takeu byli lidé s touto organizací těsně spjatí. Současná studentka a dvojnásobná vicemistryně světa juniorů v atletice Anna Vocelová. A také absolvent a učitel Jedličkova ústavu a školy, který hraje curling vozíčkářů, Radek Musílek.

Pražský pokerový turnaj European Poker Tour vyhrál Velšan Roberto Romanello. Jak si vedl loňský vítěz Čech Jan Škampa? Nejen o tom už v Rychlém přehledu.

Tomáš Verner se po roční pauze vrátil na trůn mistra České republiky v krasobruslení. Na společném šampionátu Česka, Slovenska a Polska porazil obhájce titulu Michala Březinu o více než 18 bodů. O své dojmy se podělil s reportérem Michalem Jurmanem z Radiožurnálu.

Necelý měsíc po plaveckém mistrovství Evropy v krátkém bazénu čekala českou reprezentaci další zatěžkávací zkouška. Tentokrát ale nejlepší Evropany doplnil i celý zbytek světa. Mluvit budeme o mistrovství světa v krátkém bazénu v Dubaji. Na telefonu jsme přivítali Jiřího Kyněru, reprezentačního trenéra českých plavců.

Výsledkově v 90. letech zářili jiní, přesto na krasobruslařku Suryu Bonaly publikum pravděpodobně nikdy nezapomene. A to nejen proto, že se svojí černou barvou pleti působila na ledové ploše přinejmenším exoticky.

Lyžařka Šárka Záhrobská měla po několikatýdenní pauze věnované tréninku startovat ve třech závodech Světového poháru během pěti dnů. Jenže páteční superobří slalom se ve Val d´Isere nejel kvůli počasí a v neděli tamtéž Záhrobskou diskvalifikovali po první části superkombinace kvůli nepřípustným parametrům výzbroje. Pak se přesunula do nedalekého Courchevelu, kde se jí po tréninku na úterní slalom Jan Kaliba z Radiožurnálu nejprve zeptal na nedělní lapálii s lyží.

V zápase americké NFL nechyběl od 27. září 1992. Do zápasů často šel i se zraněním – nezastavily ho lehké zlomeniny, natažené vazy ani otřes mozku. Teď série Bretta Favreho skončila.

Setkat se v jednom z českobudějovických sportovních center se dvěma úspěšnými sportovci není na první pohled nic neobvyklého. Pokud ale nejsou každý ze zcela jiného oboru. Motokrosaře Michala Kadlečka i windsurfaře Karla Lavického totiž spojuje nejen přátelství, ale i společný osobní trenér. Tím je Petr Požárek, který na úvod rozhovoru s Mírou Lencem vysvětluje, jak neobvyklé spojení vzniklo.

Lukáš Pešek opět nemá jasno, jak bude vypadat jeho sezona 2011. Původně domluvené místo v katarském týmu QMMF dostal totiž Španěl Cardús. Podrobnosti přináší náš kolega Honza Dvořák.

autor: Sports Take Team
Spustit audio