Stará dobrá nakládačka, nebo hudba do sběrných surovin? V hitparádě zkouší štěstí oldies

21. prosinec 2021

Desáté kolo nejprotivnější hitparády v Česku přináší dvě novinky, které zní jako z dávno zapomenutých dekád. Už zase. Vadí to, nebo to nevadí? A je lepší, když připomínáte Rolling Stones nebo ve svých odkazech zůstáváte kryptičtí? Už to budeme muset definitivně rozseknout!

„Hrajeme takový věci, že se nám i ostatním těžko identifikuje styl hudby, do kterého bychom patřili,“ píšou o sobě čtyři kluci z pražské kapely Red Torch. Ze singlu Killer to zní, že hrajou prostě starý dobrý rock’n’roll. Musí se jim nechat, že zvuk mají parádní. Synťáky, které Tadeáš, Kryštof, Jeroným a Matěj do kapely přibrali teprve nedávno, příjemně osvěžují jinak hodně konzervativní sound, rytmická sekce parádně šlape.

Jen je otázka, proč se vlastně vracet k žánru, ve kterém to nejzajímavější vzniklo před dávnými dekádami? Aby to znělo opravdu fresh, chtělo by to asi radikálnější produkci. Je ale jasné, že kdybyste Red Torch pustili na pódium, bude to bezvadná mela.

I Natálie Rottrová má perfektní zvuk. Nikdy nás moc nezajímalo, jestli dostáváme skladby z Abbey Road Studios nebo z pokojíku, ale na skladbě Tryin’ je slyšet, že si s mixem někdo dal pořádnou práci. Škoda že to samé nejde říct o skladbě samotné.

Moc zajímavého se v ní nestane. Natálie má super hlas, ale v Tryin’ zůstává většinu stopáže v komfortní zóně bluesového kňourání, které člověka rychle unaví. U Natálie přesto vsázíme na veliký talent. Jenom ještě ty songy! 

A chválíme vůbec něco? Nebo jsme otravní jako obvykle? Poslechněte si Startér, kde tentokrát hodnotil kytarista Good Times Only Zdeněk Prokopec. Máte super song, který nezní jako jam session se spolužáky? Čekáme na něj na starter@rozhlas.cz. A jestli je vám nějakého hudebníka líto, pošlete mu hlas na wave.cz/starter.

autor: Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.