Staré cyklodresy jsou jako street art. O oblékání na kolo s kurátorkou Janou Trávníčkovou

11. listopad 2020

„Neexistuje špatné počasí, jen špatně oblečený cyklista,“ směje se zakladatelka blogu Holky na kole v Praze Jana Trávníčková. Je přesvědčená, že na cesty do práce na kole není nutné vypadat jako super tech závodník. Má ráda městskou módu a nedá dopustit na staré cyklodresy, které objevuje v sekáčích na malých městech. Ve sbírce má kusy, které vypadají jako abstraktní obrazy, devadesátkový street art nebo kreslené vtipy.

„Zásada číslo jedna: jak klesne teplota, beru si kožené rukavice. Jsou už starší, mají patinu, ale krásně drží, nesmekají se po řídítkách a neprofouknou,“ vysvětluje Jana. Postupně rozebíráme celý outfit, ve kterém přijela sychravým listopadovým dnem na natáčení Šatníků. Poslechněte si, jak zakladatelka platformy Holky na kole v Praze balancuje městský styl a funkčnost oblečení.

„Ve městě jsem začala jezdit na škole v Plzni. Koupila jsem si tam na blešáku vintage kolo a jezdila s ním úplně všude. A musím teda říct, že v Plzni se mi jezdilo lépe než v Praze. Je tam méně kopců a dlažebních kostek a menší provoz. Vůbec nejhezčí to ale zatím bylo v Holandsku, kde jsou cyklostezky oddělené od silnic. Tam jsem vyrážela v úplně civilním oblečení, v kabátě a v baretu,“ vypráví Jana.

Poslechněte si, jaká je ideální cyklomóda do města podle kurátorky Jany Trávníčkové, zakladatelky blogu Holky na kole v Praze a sběratelky starých dresů.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.