Staré dobré infekční filmy i seriálové novinky. Na jaké nakažlivé trháky kouknout během karantény?

13. březen 2020

Aleš Stuchlý, Vít Schmarc a Antonín Tesař přivítali ve studiu kromě Kamila Fily i Dana Řeháka. Společně si moderátoři vyměnili tipy na nakažlivé snímky, a aby hororového naladění nebylo málo, přihodili tipy na seriál Outsider, inspirovaný románem Stephena Kinga, nebo autorský dokument Pro Samu. Které filmy a seriály zhlédnout, když jsou kina zavřená?

V odvětví filmů s virovou tematikou má velké pokrytí korejská produkce. Kamil Fila doporučuje The Flu o ptačí chřipce. „Velmi dramatický film, kde se muž snaží dostat skrz město, kde lidé vypadají jako mouchy,“ říká. Dalším skvostným tipem na korejský snímek je Vlak do Pusanu. „Jeden z nejlepších zombie filmů současnosti,“ shodují se moderátoři. Z televizní seriálové tvorby Tonda zmiňuje Kingdeom – Království zombie.

A co infekční trháky z jiných zemí? „Rád bych připomenul pratátu zombie infekčních filmů, a to The Crazies George Romera z roku 73,“ doporučuje Tonda. „To je hodně laciný a divný,“ říká o psychedelickém nervózním střihu, který ale pravděpodobně nebyl autorovým záměrem. Aleš nadhazuje klasiky ze subžánru body horor od Cronenberga a zmiňuje film Rabid. Vítkovým favoritem je 12 opic. „Krásný obrázek apokalypsy. Terry Gilliam na vrcholu svých sil,“ uvádí film Vítek. Dvanáct je podle Aleše pohoda. „Pohoda a film, který já mám rád, je i málo známý film Black Death se Seanem Beanem,“ říká Vítek o středověkém hororu o černé smrti. „Není to žádný áčko, ale je to docela zábavinda,“ hodnotí odborně tento snímek Vítek.

Dan navrhuje pro milovníky „příběhů za něčím“ a ty, kteří věří, že „za tohle někdo může“, film Zloděj těl. „Tím monstrem se stává nákaza a něco, co je v nás,“ dodávají kluci k filozofickému rozměru snímku. Moderátoři se shodují na výjimečnosti filmu z hongkongské produkce Ebola Syndrome. „Nádherná černá komedie s nejlepším hongkongským komikem Anthony Wongem o kuchařovi, který se nakazí ebolou v Africe a potom odjede do Hongkongu, kde to radostně šíří dál,“ popisuje Tonda. Za prorocký považuje Aleš snímek Virus. „Ten outbreak se tam jmenuje Italian flu,“ upozorňuje na 40 let starý film. Dalšími tipy je Cabinet Fever, film Nákaza, kterou má na svědomí Steven Soderbergh, a zapomenout by se nemělo na megahit Outbreak z roku 1995

Večery strávené doma se dají zpestřit nejen filmovými zážitky, ale také například netflixovou sportovní sérií F1: Touha po vítězství. Dalším seriálem, který lze zhlédnout z pohodlí domova na HBO, je Outsider. „Kandidát na seriál roku, který mě mnohým překvapil. Geniální rozjezd, lenivější progres a trochu příliš předvídatelný závěr,“ shrnuje Aleš Stuchlý a chválí například i herecké výkony Bena Mendelsohna nebo Cynthie Erivo.

Kde se Tom Hanks nakazil koronavirem? Jak může Bible konkurovat Netflixu? Jaké jsou virové outbreak filmy? Poslechněte si Čelisti.

Spustit audio