Starosta dostal od své městské části dar 100 tisíc. Nemá nárok na jinou odměnu, hájí krok zastupitelé

5. leden 2017

"Dárce daruje obdarovanému na základě usnesení zastupitelstva finanční částku sto tisíc korun," stojí v darovací smlouvě, která se nedávno objevila v registru smluv. Byl by to další z tisíců dokumentů, které se v rejstříku objevují. Jenže za část Lysolaje, které leží na Praze 6 hned vedle Suchdola, smlouvu podepsal starosta Petr Hlubuček (Starostové a nezávislí), který byl zároveň obdarovaným.

Stotisícový dar jednomyslně navrhlo a schválilo na svém prosincovém jednání tamní zastupitelstvo. "Mezi Lysolajemi před zhruba šesti lety a Lysolajemi nyní je velký rozdíl. Pan starosta tomu věnuje spoustu času a energie, aby naší městkou část pozvedl, udělal občanskou infrastrukturu, že si to jedině zaslouží," vysvětlila pro Zpravodajský web Českého rozhlasu místostarostka Dana Malečková. "Nemá právo na žádné jiné peníze."

Dar od zastupitelů dostal starosta Hlubuček před Vánoci i v předchozích letech, tehdy se podle jeho zástupkyně Malečkové jednalo o částku přibližně 70 tisíc korun.

"Rok byl extrémně náročný. Stavíme školu, budeme revitalizovat pískovnu, obnovujeme cesty. Tedy věci, které léta spaly a nic se nedělo," vysvětlila místostarostka Malečková, na základě čeho zastupitelé rozhodli, že za loňský rok věnují Hlubučkovi sto tisíc.

Dar z vlastního rozpočtu

"Támhle bydlí Roman Šebrle," ukazuje starosta Hlubuček z terasy hned vedle obecního úřadu V Lysolajích. "A támhle zase Alexander Hemala, který nám tu občas moderuje i nějaké akce. Od té doby, co odešel z televize, má víc času," směje se.

Potom už nás provází na první pohled udržovanou a čistou obcí. Ukazuje na bývalou zahrádkářskou kolonii, která se dnes pyšní sochami z dílny umělců, kteří se každý rok účastní sochařského sympozia. Z bývalé sedimentační nádrže pak zase před časem udělali místo pro setkávání občanů - chybí už jen kinetická fontána - opět z dílny místního sochaře, dřevěné molo a květináče s vodními rostlinami. "Bude to takový biotop," popisuje starosta Hlubuček, jehož přáním je i mobilní sauna.

Městská část Praha Lysolaje.

"Byla tu stará část budovy a my jsme celá dvě křídla, tady od tělocvičny, přistavěli. Už jsme tam dokonce plánovali vánoční besídku, ale nepovedlo se, snad letos už bude vše hotovo," říká v rozestavěné části budovy, kde později plánuje také letní kino.

"Byla tu stará část budovy a my jsme celá dvě křídla, tady od tělocvičny, přistavěli. Už jsme tam dokonce plánovali vánoční besídku, ale nepovedlo se, snad letos už bude vše hotovo," říká v rozestavěné části budovy, kde později plánuje také letní kino.

Ke stotisícovému daru, který mu zastupitelé loni v prosinci udělili, prý může říct jen málo. "Je to rozhodnutí plně v kompetenci zastupitelstva. Je to příjemná záležitost. Já osobně jsem o žádný dar nežádal a při hlasování zastupitelstva jsem se zdržel. Bylo to rozhodnutí zastupitelů, nikoliv moje vlastní," říká.

Hlubučkova zákonná odměna za výkon funkce starosty činí za městskou část Lysolaje zhruba čtyřicet tisíc korun hrubého měsíčně. Podle stanoviska ministerstva vnitra o mimořádném odměňování členů zastupitelstev obcí může člen zastupitelstva dostat od své obce navíc ještě dar, ten je ale nutné oddělit od odměňování za samostatný výkon jeho funkce. Jednoduše řečeno: dar nesmí být poskytnut za činnosti, které vykonává v rámci své funkce, neboť za ty už je odměňován podle zákona.


"Kategorii 'peněžitých darů' samozřejmě nelze používat (zneužívat) k obcházení zákona, tj. nelze poskytovat mimořádné odměny za výkon funkce členům zastupitelstva formou peněžitého daru, nelze poskytovat členům zastupitelstva, kteří nemají ze zákona nárok na odměnu při skončení výkonu funkce, takovou 'odměnu' formou peněžitého daru, nelze formou peněžitého daru navyšovat limitované částky měsíčních odměn nad rámec zákona," stojí ve stanovisku kontrolního odboru ministerstva vnitra z roku 2013.

Hlubuček se loni nicméně - poprvé za dobu svého starostování - rozhodl udělený dar od zastupitelů vrátit. "Za tyto peníze tady v Lysolajích jsme schopni udělat hodně muziky a peníze bych stejně věnoval na nějaké účely, kterým se nad rámec své funkce věnuji," dodal ještě.

Odměňování bokem

Zákonná podmínka, že starosta nemá z titulu své funkce nárok na další odměny, má podle Martina Kameníka z občanského sdružení Oživení svůj význam. "Takové dary jsou nepřípustné a minimálně velmi neetické a nestandardní. Základní logika je, že starosta je za svou funkci už honorován podle zákona a je nepřípustné, aby byl odměňován ještě takto bokem za práci, kterou vykonává podle zákona," říká.

Podobné dary mohou v některých případech navozovat až klientelistické vazby. "Nikdo nezpochybňuje, co zastupitelstvo nebo pan starosta pro obec vykonali. To ale neznamená, že si mohou bez problémů vytáhnout z obecní kasy sto tisíc korun. To jsou veřejné peníze. Bohužel si ale zastupitelstvo může odhlasovat cokoli," doplnil ještě Kameník.

Městská část Praha Lysolaje.

Jinou otázkou podle Kameníka z Oživení je, zdali jsou odměny pro členy zastupitelstva dostatečné. V případě starosty Hlubučka se mu však čtyřicet tisíc korun zdá adekvátních. V opačném případě přichází v úvahu změna v systému odměňování. "Ale ne ad hoc posílat z obecního rozpočtu panu starostovi sto tisíc korun," uzavřel Kameník.

autoři: fij , hm
Spustit audio