Start evropského navigačního systému Galileo: „Signál bude i tam, kde dnes není,” říká vládní zmocněnec

14. prosinec 2016

Evropský navigační systém Galileo má ve středu začít poskytovat první služby svým uživatelům. Galileo představuje výkonnější a přitom kompatibilní obdobu amerického systému GPS.

Plně funkční by měl být s využitím celkem tří desítek satelitů v roce 2020. Na nový systém se ptáme vládního zmocněnce pro spolupráci České republiky a GSA Karla Dobeše.

Ten říká, že start Galilea běžný český uživatel nepozná: „Máme v orbitu 18 satelitů, které začnou pracovat ve spojení se satelity, které známe, to znamená satelity GPS a GLONASS. Ti lidé, kteří mají vestavěný přijímač schopný přijímat signály Galileo, to budou využívat.” Dosah signálu bude tak o hodně lepší. „Budete mít signál i tam, kde jste ho dneska neměli.”

Ke spočítání naší lokace potřebujeme signál ze čtyř satelitů. „Ten teď bude zaručen, tím pádem bude určení polohy přesnější,” říká zmocněnec.


Galileo bude první systém, který bude mít certifikovaný signál. Ten se dá využít například v dopravě. Karel Dobeš

Zpětný signál

„Galileo nabízí služby, které jiné systémy nenabízí. Například komerčních služby, nebo hledání a záchranná služba, která by měla být aktivována v příštím roce. Tam bude umožněn i zpětný signál, to znamená, že člověk volající o pomoc může dostat zprávu ‘slyšíme tě a pracujeme na tom’,” popisuje Dobeš.

Další důležitou novinkou je využití v dopravě. „Dnešní systémy se nedají využívat například pro letectví, protože nevysílají takzvaný certifikovaný signál. Galileo bude první systém, který tento certifikovaný signál bude mít.”

Galileo obsluhuje v současnosti 18 evropských satelitů, Evropská unie na něj přispěla částkou mezi pěti a sedmi miliardami korun. „Česká republika za vystavení systému neplatila poplatek. Jsme součástí zemí, které přispívají do EU, která přispěla významnou částkou,” vysvětluje Dobeš.

autoři: vlk , vis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.