Start-up z Kodaně chce položit městský bikesharing a půjčovat kola na principu Airbnb

29. leden 2016

Možná se vám to už někde stalo. Vypůjčíte si městské kolo určené pro bikesharing, a když ho chcete vrátit, jsou všechny stojany v okolí plné. V cizím městě se také těžko odhaduje doba, na kterou budete kolo potřebovat. Zakladatelé dánského start-upu Donkey Republic se chtějí bez stojanů na určených místech obejít úplně. V Kodani pronajímají kola pomocí aplikace a zapojují do něj půjčovny, cykloobchody i jednotlivce.

V českých městech, kde oficiální bikesharingové systémy zatím nefungují, by princip Donkey Republic soutěžil jen s klasickými půjčovnami kol. Kodaňský start-up se zatím zaměřuje především na turisty, kteří se zalogují pomocí smartphonu nebo počítače v hostelu a zarezervují si nejbližší kolo – v obchodě, v půjčovně nebo u někoho, kdo ho zrovna nepoužívá. K vyzvednutí kola potřebují bluetooth, skrze který funguje zamykání kol zaparkovaných v „hubech“ po městě nebo prostě u někoho před domem. Kolo najdete podle mapy, propojíte telefon se zámkem, odemknete a jedete.

Čtěte také: I v kopcovitých městech se jezdí na kole. Podpora cyklistiky je politické rozhodnutí

Majitelům kol, kteří si chtějí vydělat, stačí objednat si soupravu, která obsahuje oranžové nálepky a zámek ovládaný přes bluetooth, a zavázat se k pravidelnému prohlížení a opravování kola. Způsob, jak se bránit krádežím kol, zatím není kompletně promyšlený, pokud kolo zákazník nevrátí, naúčtuje se mu pokuta a majitel získá kompenzaci, zůstává ale bez kola. Start-up proto do budoucna plánuje možnost pořídit si pojištění.

03476420.jpeg

Z Kodaně, která si v posledních letech sama přezdívá „hlavní město cyklistiky“, chtějí zakladatelé start-up nápad rozšířit během několika měsíců i do Španělska, Německa nebo Izraele. Samy se jim prý ozývají půjčovny kol z amerických měst, která v poslední době prožívají boom mikrodopravy. Postupně chtějí být Donkey Republic kromě servisu turistům i součástí městské dopravy.

Podle webu CityLab, který průběžně sleduje inovace v městských technologiích i designu, by se mohl nápad lidí z Donkey Republic uchytit i v chudších čtvrtích – na rozdíl od jiných bikesharingových systémů, které vždycky prospívaly spíš v rozvinutějších distriktech s vybudovanou infrastrukturou a poptávkou po inovacích. Jednoduchý způsob pronajímání vyžadující jen připojení na internet může snadno fungovat i tam, kam se městský bikesharing nikdy nerozšíří.

Čtěte také: Aktivisté obsadili centrálu Airbnb. Firma podle nich snižuje dostupnost bydlení

CityLab je ale možná nerealisticky optimistický, Donkey Republic by se mohl stát, podobně jako jiný sharovací byznys, ubytovací síť Airbnb, službou jen pro bohaté. V případě bicyklů sice nejde o tak závažnou věc jako v případě ubytování, které ovlivňuje ceny běžného bydlení, přesto se však může snadno stát, že si přes Donkey Republic ve vlastním městě bicykl nepůjčíte, protože si start-up, který se od začátku zaměřoval na turisty, účtuje nesmyslně vysoké ceny. Airbnb se kvůli ochotě turistů platit vyšší sumy než v běžných hotelech stalo svobodnější platformou pro rekreační bydlení jen pro ty nejsolventnější. V San Francisku, Seattlu i dalších městech kvůli službě stouply nájmy, na několika místech se proti Airbnb dokonce demonstrovalo.

03454818.jpeg

Krátkou a pokroucenou historii pojmu sharing economy popsal před časem Matěj Schneider, včetně nápadů služeb, které se v tržním prostředí nakonec staly protipólem původní vize sharing economy, i nápadů, které se zdály potřebné, ale neuchytily se. Donkey Republic je zatím na začátku, podle mediálních vyjádření jejích zakladatelů počítají s rozšířením po celém světě.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.