Startér 3. díl

27. prosinec 2011

Vánoční nadílka novinek ve Startéru se nese stejně jako už dvakrát předtím nekompromisně ve znamení kvality. Postupující z minulého kola, Hope Astronaut, stálice Thoola a razantně vítězící The Linnings, to budou mít tentokrát ještě mnohem těžší. Vybírejte pečlivě.

Pokud chcete kapely podpořit a příště je zase slyšet v éteru, hlasujte buď pomocí těchto stránek, nebo zasílejte hlasy na adresu starter@rozhlas.cz, na tutéž adresu můžete zasílat i svoje nahrávky (buď ve formě odkazu, nebo ve formátu mp3 v kvalitě min. 192 kb/s). Proč? Protože Startér!

Hlasuj zde!

1. místo
The Linings – Will You Dance With Me
Kapela z Benešova se zatím do povědomí publika zapsala hlavně předskakováním domácí legendě Toyen v pražském Paláci Akropolis. Cit pro nenápadný hit, co se klene, vytříbený vkus, hudební rozhled a správně spratkovitá dikce by z nich mohly do budoucna udělat i jejich důstojné následovníky.
bandzone.cz/thelinings

2. místo
Thoola – Che
Pražská něžná čtveřice Thoola vydala před nedávnem akustické EP Springs, na kterém se představuje jako vynalézavá, zvukově střídmá a staromilská klubová kapela, kterou když zaslechnete, tak se divíte, že je neznáte už dávno. Violoncello, španělky, jeden hlas a spousta fantazie.
www.myspace.com/thoolamusic

3. místo
Hope Astronaut – Anyone Can Shine
Olomoucká folk-rocková kapela Hope Astronaut v čele s písničkářem Tomášem Krejčiříkem, kterého doplňují spoluhráči Mojmír Havlík (elektrická/akustická kytara), Jan „Psychyn“ Sychra (basa), Radim Zetka (bicí) a v současné době i Kateřina Koutná (cello), vznikla v roce 2009. Za svou dvouletou existenci odehráli celou řadu zajímavých koncertů, například s Davidem Kittem (IRL), Robotnikem (IRL) či s již neexistující kopřivnickou kapelou Nierikou.
bandzone.cz/hopeastronaut

Novinky

Sonja Neverstop – Diamond Eyes
Osamělých elektronických producentů jsme tu měli už mnoho, ale čert ví proč, jen málo děvčat se zavírá do ložnice s notebookem proto, aby tam skládala a nahrávala. Sonja Neverstop je právě tento případ. Do elektroniky zatahuje zvuk houslí a klavíru (oba nástroje ovládá bravurně). Milovnice vintage syntezátorů a kulturní producentka z Kolína teď má šanci rozdmýchat kulturní dění nejen v regionálním měřítku.



Kygiss – Abyss
Kygiss. Písničkář, který má odvahu zpívat česky. Lo-fi básník, momentálně shrnující na hromadu svůj téměř bezbřehý repertoár. Na jeho Bandzonu se to jen hemží hudebními nápady a důkazy aranžérské dovednosti. Zvláštní směsice nezakomplexovaného českého písničkářství se světovým potenciálem.
bandzone.cz/kygiss



Nauzea Orchestra – Mefisto
Jedna z nejostřílenějších kapel, která se kdy ve Startéru objevila. Ústečtí Nauzea Orchestra sice mají na kontě už dvě desky, ale ještě stále nefungují pod záštitou žádného vydavatelství. Kapela, která je ze všeho nejvíc „opravdová“, je vám známa i z klasického vysílání na Radiu Wave. To, že část skladeb vznikla původně jako hudební doprovod pro divadelní představení místního Činoherního Studia, a to, že se i zbylý repertoár k těmto kusům hodí a vše na pódiu dokonale funguje, říká o kapele víc, než co by o ní mohlo napsat deset „blogérů“, kteří by je přirovnávali k zahraničním hvězdám. Tohle nejsou jen ústečtí Neubauteni, tohle je mnohem víc.
bandzone.cz/nauzeaorchestra

Vees – Wooden People
Mladá indie/rock’n’rollová tříčlenná kapela z Českých Budějovic funguje od roku 2006. Současná autentická divoká kytarovka recyklující dějiny indie rocku a punk rocku svojsky a nezaměnitelně. V kuloárech se o nich mluví už dlouho jako o někom, kdo by si zasloužil být víc vidět a slyšet. Startér se tomu teď pokouší trochu pomoci.
/bandzone.cz/vees

Hallucigen – Nibiru
Precizního producenta Halucigena si můžete pamatovat i z archivních Startérů. I když v mezidobí nenabyl nehynoucí slávy a stále zůstává v ústraní, jeho zvuk je stále křišťálově čistší a energie neubývá. Aktivista neustále zkoušející rozhýbat českou downtempovou a indietronickou scénu teď přešaltoval na dubstep a v jeho pojetí, se zkušenostmi nabranými v abstraktním hip hopu nebo bastard popu se můžete dočkat něčeho mnohem víc než jen obkreslování osahaných šablon.
hallucigen.bandcamp.com

autor: Tomáš Turek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.