Startér bere do ruky fošnu a jede ven s Brighter Days, cestuje melancholií s Travelling Neutron

18. říjen 2016

Startér se vydal hledat hudební talenty k U-rampám a našel Brighter Days, rok starou čtyřčlennou formaci, která právě vydala EP Figures. Letošní podzim chce ovládnout kluby a my víme, že se jim to povede.

„Smrdí to polovinou devadesátek, věci jako Amber, co vycházely na sedmipalcích,“ vzpomíná Jakub Johánek, rozjařený z čisté, ničím nezkalené energie Brighter Days. Spolied je tříminutová extáze dvojitých kopáků, naboostovaných kytar, melodických refrénů, zakončených jak jinak než řevem. V kontextu naší e-mailové schránky, kde převládají elektronické improvizace, je Spoiled track těžce nadčasový.

Travelling Neutron je projekt Filipa Bečky, muzikanta, který si už prý vyzkoušel hraní v mnoha projektech, ale nakonec se rozhodl zůstat sám. Jestli je z jeho hudby něco slyšet, pak právě samota. Travelling Neutron jí proplouvá s upřímným odevzdáním. Odpouštíme mu nešvary – třeba lehkou repetitivnost, lehce krkolomný název Electroworld, možná zbytečně dlouhou stopáž. Máme totiž radost z toho, že za touhle skladbou je přes všechny studené presety cítit člověk. To se zatím povedlo málokterému producentovi ve Startéru!

Poslechněte si poslední díl, užijte si post-rockové Robo, cyberpunkovou Zagami Jericho nebo osmdesátkovou detektivku Introspekce, zahlasujte pro své favority nebo tip na talenta na starter@rozhlas.cz!

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.