Startér bloumal v archivech. Pouštíme bizáry i začátky etablovaných muzikantů

22. leden 2018

Do nového ročníku hitparády neobjevených, která se vrací v obměněné podobě, zbývají dva týdny. Než pustíme ven první soutěžní tracky, rozhodli jsme se s původním moderátorem Jakubem Johánkem prohledat archivy a pustit alespoň hrstku z těch stovek písní, které prošly Startérem.

Luis Bunuel bylo nadějné trio z Brna, které mohlo aspirovat na pozici inteligentní popové kapely, co čas od času vyprodá stadion a milují ji i hipsteři z Letné. Nakonec vydali jeden skvělý song a pak se rozpadli. Startér byl u toho, Kráska dne byla vůbec první skladba, kterou jsme zařadili do hitparády. Trio David Novotný, Kryštof Matěj a Lukáš Palán opustilo ambice stát se alternativou kapel Kryštof nebo Lucie a rozuteklo se do instrumentálních projektů Himalayan Dalai Lama a 1flfsoap. Kdo ještě prošel Startérem a jak pokračoval jeho příběh?

První ročník naší hitparády těsně nevyhráli brněnští Ghost of You s cajdákem Somewhere in The Drop of Your Miracle. V našem archivním vysílání jsme je zařadili do kategorie „podívejte, kam se kapela může za pár let posunout“. Z Ghost of You se stala koncertní senzace, vydali úspěšnou desku Glacier in The City a každým dnem by měli představit své druhé LP Black Yoga. Producenta Leoše Horta aka HRTL jsme ve Startéru slyšeli ještě v době, kdy hudbu skládal na počítači. Chvíli po startéří premiéře se ale HRTL vydal směrem složitého propojování kablíků modulárních syntezátorů a záhy se stal nejvyhledávanějším tanečním producentem nejen u nás, ale i v zahraničí.

Pustili jsme si ale i epigony Vypsané fiXy, První-Poslední, nebo bizarní synťákovou symfonii Píseň o lásce, která nemá daleko k avantgardní elektronice producenta Oneohtrix Point Never.

Poslechněte si nostalgické vysílání Startéru s Dalekko, Aid Kidem nebo producentem Atreyem a pošlete nám vlastní pecku do nového ročníku, který startuje už 5. února!

autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.