Startér fandí nováčkovi NGIA, miluje Světlotmu a bojí se Rutky Laskier

17. březen 2016

Žánrový rozštěp posledního vydání hitparády neobjevených je tak široký, že se z toho asi už nepostavíme na nohy. Znojmo za svoje hradby vykopalo emo kapelu Rutka Laskier, z Valmezu dorazil milostný synth pop páreček Světlotma a v útrobách internetu jsme našli osamoceného r’n’b zpěváka NGIA.

Nemůžeme se přitom rozhodnout, který song se nám líbí víc. Rutka Laskier dovedli tuzemskou lásku k procítěnému nářezu k dokonalosti. Song ZNIČIT – ZMĚNIT – STAVĚT se k nám dostal díky kompilaci našeho kolegy Karla Veselého z fanzinu NO MO. A my si myslíme, že název tracku je z kategorie nomen omen. Parta z kraje republiky nejdřív staví jemný track, rázem přijde sonická facka. A je to docela hezká bolest.

Světlotma je nový projekt Miroslava Šuláka, který by o úspěchu mohl vyprávět. Jeho kapela Fred Madison to z čerstvě založené kapely velice rychle dotáhla na letní festivaly – zahrála na Elekci, United Islands of Prague nebo na Pelhřimovech. Šulákovy ambice jsou neukojené. Jeho nový projekt Světlotma je skromnější v sestavě, ale sebevědomější v projevu. Synthpopové balady se zpívají česky a vyniká v nich vokál dosud nezpívající Petry Burdové. V textech se mluví o hvězdném prachu i o rozsvěcování. The xx a Mňága a Žďorp.

NGIA je pseudonym Nika Jalauzidise, pokojového songwritera, který v ložnici evidentně nemá ani pořádný mikrofon, ale s jeho talentem bychom se nedivili, kdyby mu někdo dal hudební výbavu zadarmo – prostě proto, aby tenhle kluk konečně natočil celou desku. Oduševnělé r’n’b, které Niko odposlouchal na výletě v Los Angeles, by si zasloužilo pozornost. Trochu doufáme, že z něj bude letošní Fred Madison!

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.