Startér má rádiový hit od Jay Delver, Purplefox Town skládají zádumčivý soundtrack

3. duben 2018

Na prvním místě hitparády neobjevených se drží skladba, ke které brzo natočíme videoklip. Kamenná tvář porotce Karla Buriánka, která se ptá: „To má být vtip?“ Nakonec i on podlehne bezprostřednosti skladby Two Is Better Than One. Hitovku jednočlenné kapely Smile nejde nenávidět. V novinkách ale možná našla konkurenci!

Největší hrozbou pro Smile je song od pětičlenné brněnské formace Jay Delver. Jejich Piece of Love je rádiová hitovka, zároveň vkusně zprodukovaný earworm, který netlačí na pilu. I za to si vysloužil pochvalu ve studiu Radia Wave, ve kterém první velikonoční pondělí opět usedla i část naší poroty – Žofka Dařbujánová a Karel Buriánek. Jediná výtka směrem k Jay Delver? Piece of Love je možná trochu schematická, moc „podle učebnice“. „Ani jeden nejsme z konzervy,“ vzkazují nám s úsměvem milovníci sedmdesátkového popu Jay Delver. Na květen prý chystají EP, kde nabídnou i osobnější věci, ne pouze rádiově stravitelné hity à la Piece of Love. Za nás ale klidně rádiovky. V pořádku.

Druhá novinka je všechno, jen ne dělaná pro rádia. Quagmire od pražské kytarovky Purplefox Town zní jako pomalý otvírák epického dvojalba ze sedmdesátek, které byste ve vinyl bazaru našli pod cedulkou art rock. První vteřiny houkající sova (nebo je to těremin??), zádumčivé kytary, vintage synťák, vokální efekty, za které by se nestyděl ani Peter Gabriel, sborový zpěv! Purplefox Town rve do Quagmireu jeden motiv za druhým, smývá ze sebe všechny gymplácké maturitní plesy a říká: „My jsme ambiciózní rocková kapela, zábavovky nehrajem!“ Funguje to bezvadně až do závěrečné gradace, kde Quagmire maličko zakolísá. Jako příslib desky tahle skladba ale funguje skvěle. Debut Purplefox Town si budete moct poslechnout už za pár dní – třeba na release party v pražském klubu FAMU 8. dubna.

Který track to od porotců nejvíce schytal? A z koho jsme si ve studiu dělali legraci? Samozřejmě že z Jonáše. Pusťte si poslední vydání Startéru, zasmějte se na adresu hodného policajta hitparády neobjevených a nezapomeňte hlasovat pro svého favorita!

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.