Startér má za sebou první díl. S novou porotou, ostrým rapem M A T K A a romantiky The Valentines

5. únor 2018

Hitparáda neobjevených konečně zahájila nový ročník! Sedm novinek od českých hudebníků, o nichž jste ještě nikdy neslyšeli, komentovali moderátoři Jakub Kaifosz a Jonáš Zbořil, připojili se i porotci Kay Buriánek a Albert Černý.

Tak jdeme na to. Startér konečně vyrazil hledat nepoznané talenty na české hudební scéně a v pondělí představil prvních sedm pecek. Kapela Ed Rosenthal poslala track Cocaine in My <3 z desky These Drums Are Vaporwaved. „Nevím, co to znamená vaporwave, tohle je pro mě nástup psychedelie ze šedesátých let,“ komentoval track Kuba Kaifosz, který nakonec Rosenthal vyhodnotil jako vrchol prvního soutěžního dílu. Velký dojem udělali i na porotce Alberta Černého z Lake Malawi, který ocenil i kapelu The Valentines. Jejich skladba Just Us plave v osmdesátkové estetice, kterou pomohl oživit třeba soundtrack k filmu Drive. „Mně se to prostě hodně líbí, já si kluky přidávám na Instagramu. Chtěl bych vás vidět živě!“ vzkazuje Albert The Valentines.

Velký dojem v nás nechalo i duo Trojky s trackem IQ. Za pět let existence Startéru se v archivech nic podobného neobjevilo. Lízátkový pop à la Katy Perry, Dáda Patrasová upsaná k PC Music? „A co CHVRCHES?“ ptá se Albert. „Ta kompozice je určitě poskládaná z určité ironie, která je tam pro ty, kdo ji chtějí chytit,“ myslí si Kay Buriánek, „ale zároveň je to chytlavá věc s opulentními synthy, která se umí tvářit naivně.“

A nakonec je tu ještě M A T K A, další z prvenství nového ročníku hitparády Startér. Ještě se nám nepovedlo, že by v pořadu zazněl „dobrý rap“. Změnila to neúprosná energie skladby Rituál / Oheň. „Za mě to je tutovka. Čistá věc, která má výraz, energii, textově je to super, vyhýbá se to všem rapovým klišé. I produkce mě bavila,“ říká na adresu M A T K Y Kay Buriánek. Zato Jakubovi přišlo, že mladí rappeři si příliš očividně berou inspiraci z projektu WWW. Ale i na něm M A T K A nechala dojem. „Možná to vypadalo, že jsem v opozici. Vlastně jsem si až s navazujícím trackem uvědomil, jak moc M A T K A fungovala i na mně.“

Poslechněte si první díl hitparády Startér 2018! Zahlasujte pro svého favorita na wave.cz/starter​ nebo pošlete vlastní track na starter@rozhlas.cz. Letos soutěžíme o nahrání profesionálního videosinglu, máte ale také šanci zahrát si na festivalech Pohoda, Beseda u Bigbítu nebo se objevit na semifinálovém Startér Showcase v café V lese. Pravidla a podrobnosti o soutěži najdete na homepagei pořadu Startér.

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.