Startér miluje egotrip kapely RTY, odplivnutí Them Switcheroos i dark wave DarkRoom Duke

19. listopad 2018

Tři novinky v novém kole hitparády s nejnepříjemnějšími moderátory v dějinách české hudební scény. Jedna z hlubin aktivní domácí dark wave komunity, druhá z ještě početnější party milovníků ostrých kytar, třetí z… co jsou ty RTY zač???

Je to kapela, která nám svůj track posílala už v loňské sezóně. „Já a moje ego,“ zpívalo se v něm pořád dokola, přičemž sametový hlásek s lehkým delayem doplňoval akorát rovný kopák a nenápadné klávesové pady. Znělo to, jako kdyby si Moby v obědové pauze odskočil do obchodu s hudebninami a na pár minut zajamoval. Brněnští RTY nám track, který jsme nakonec pustili pouze v dílu „Co se do Startéru nevešlo“, poslali znova! Šanci mu tentokrát dát musíme. Líbí se nám, trochu se ho zároveň bojíme, ale tahle rozpolcenost – to je vlastnost, která skladbám vyloženě pomáhá. Vždycky lepší song, který vyvolá silné emoce, než hezká písnička, na niž zapomeneme, ještě než dohraje.

Them Switcheroos jsou na tom vlastně podobně jako RTY. Iritující zvuk, nervydrásající kytary, zpěv na facku. A kdyby track dvojice kluků, kteří se střídají za bicími i na songwritingu, byl ještě o minutu kratší, byla by z toho slušná „facka“. Má to skvělou energii, je to osobité, nehledě na to, jak moc mají hoši rádi White Stripes, které ve Startéru nesnášíme. Znějí o dost originálněji než spousta kapel, které citaci ani nepřiznají.

Dark Room Duke je sólo projekt chlapíka, který k sobě prý chtěl zpěvačku, ale obě se na něj vykašlaly. A nediví se jim. Za nás dobrý, i bez zpěvačky. Jenom by to chtělo ještě další hák, ne jen ten refrén.

Která skladba by se hodila jako podkres do reklamních videí? Na který song jsme vyzkoušeli převtělení do jiného rádia? A kdy se Jonášovi povedlo v bručounovi Jakubovi vyvolat nadšení? Zapínejte Startér, protivnou hitparádu pro nadějeplné naivky!

 

autoři: Jakub Kaifosz , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.