Startér oblékl kroj Gambini a umyl nádobí s ironickou baladou Housewife

26. březen 2018

Zlej a zlej polda Startéru aka blbý a blbější jsou zpátky! A s nimi dvě novinky v hitparádě neobjevených hudebních talentů na české scéně. Kdo si získal sympatie Jakuba Kaifosze a Jonáše Zbořila v osmém kole Startéru? A komu přejí fanoušci vítězství, tedy šanci zazářit na Startér Showcase a nahrát profesionální videosingl?

„Dneska si zkusím roli zlýho policajta,“ začal osmé kolo Startéru Jonáš a pustil se do novinky od prostějovské formace Gambini. Ta v hitparádě neobjevených sklidila úspěch už v loňské sezóně – melancholický track Ztracené kameny pracoval s minimálními elektronickými aranžemi. K nim se přidal intimní text a byla z toho skladba, která jako by na svět přišla odněkud z limba. Gambini na nás tehdy udělali dojem i proto, že jejich předchozí tvorba zahrnovala nepochopitelné recese s názvy typu Ho-no je kamarád.

Trochu té podvratnosti si Gambini udrželi. Pořád dokážou vyvolat ambivalentní pocity, člověk si není jistý, jestli je brát vážně, nebo ne. „Na začátku jsem si říkal, co to proboha je?“ přiznal Jakub na adresu novinky Čistá láska, která začíná slovy: „Má láska je jako ostrý nůž / tak blízko mého srdce / tak blízko mého těla / řeže do mých snů.“ Hostující zpěvačka Petra Dokládalová si s Gambini zkouší novou podobu folkloru. Jakmile člověk překoná prvotní šok z nečekané kombinace folklorní intimity a elektronického podkladu, zjistí, že Petře to jde skvěle. Ještě by to chtělo trochu neučesanější aranže, aby se porušila kombinace naivní zpěv – naivní produkce. Přesto patří Čistá láska k tomu nejodvážnějšímu, co letos ve Startéru zaznělo. Z Gambini roste ambiciózní kapela.

Startér má za sebou první díl. S novou porotou, ostrým rapem M A T K A a romantiky The Valentines

Porota Startéru 2018: Jonáš Zbořil, Albert Černý, Žofie Dařbujánová, Karel Buriánek a Jakub Kaifosz

Hitparáda neobjevených konečně zahájila nový ročník! Sedm novinek od českých hudebníků, o nichž jste ještě nikdy neslyšeli, komentovali moderátoři Jakub Kaifosz a Jonáš Zbořil, připojili se i porotci Kay Buriánek a Albert Černý.

Duo NIVVA Zuzany Šlechtové a Matěje Čejchana se opravdu jmenuje po plísňovém sýru. „Písně/plísně jsou každodenní ironie maskované v melancholických melodiích aneb I make fun of you as much as I make fun of myself,“ píšou o sobě NIVVA na kapelním facebooku, který zatím sleduje kolem dvaceti oddaných fanoušků. Track Housewife ukazuje, jak kapelní koncept ironie funguje v praxi. „Make me your housewife / I’ll be the best that you ever had,“ zpívá ponuře Zuzana a Housewife tak zní jako sarkastická balada o lásce. „Z toho textu mám chuť bušit hlavou do zdi, abych nemusel bušit do toho, kdo to napsal,“ přiznává Jakub, kterému role zlého policajta nakonec opět vyšla lépe než Jonášovi. Podle Jakuba je text Housewife až příliš schematický, chybí mu v něm jedna maličká nápověda, jediný verš, který by příběh téhle skladby posunul dál. Jonáš Housewife chválí. Formace Nivva vaří ze stejných ingrediencí jako kapela MERS nebo trio Jo’anna: výrazný vokál, plná odměrka emocí, aranže, které mají pouze doprovázet. Od Nivvy nám ale chutná nejvíce, což uznává i Jakub.

Kterou kapelu pochválil mrzout Kuba Kaifosz a kdo nám vykouzlil úsměv na tváři? Poslechněte si poslední Startér, zahlasujte pro svého favorita a pošlete vlastní track, který vychválíme do nebes a který si budou zpívat návštěvníci festivalů Pohoda nebo Beseda u Bigbítu!

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.