Startér ocenil Divokou kartou pražské Flash Boy

11. duben 2017

Startér se tentokrát při příležitosti vyhlašování Divoké karty sešel ve složení s nejnižším věkovým průměrem. Rada mladších a.k.a. Joss Plesová a Ondra Mikula skloňovala jména jako Thrown, Froples nebo Eugene Morrow, nejvíc je ale zaujala pražská kapela Flash Boy s charismatickou zpěvačkou Silvie Harry.

Sympatické pětici pomohl čas, po který jsme je bedlivě pozorovali, a také prověrky v podobě živých koncertů, jeden pro Startér na Free Mondays v Roxy. Teď na ně díky Divoké kartě pravděpodobně čeká celá řada dalších spotů na našich spřátelených festivalech. Flash Boy po vydání EP Born To Trust, které produkovali Jan Wonder a Filip Gemroth, nelení a přispěchali už i s dalším singlem pod názvem Foolin. Kapela sází na jednoduše okouzlující songwriting a čisté charisma, z jejich zvuku uslyšíte eskapistické tóny kapel, jako jsou Camera Obscura nebo Belle and Sebastian.

Před porotu jsme tentokrát postavili i tři rozmanité novinky. Největšího zaujetí se dočkal experimentální kousek člena kolektivu Bastl Instruments Vaška Pelouška a.k.a. Paseka. Paseka je projekt, který prostřednictvím modulárního syntezátoru dekomponuje zvuky akustických nástrojů. Josefíně Pleslové se ze skladby Kunštát podle jejích vlastních slov zadělává papír do ruky. Nevíme, co to znamená, ale je to každopádně důkaz, že část poroty využívá k hodnocení startérských kapel zápisník.

Skladbu jako ze soundtracku k filmu o létajícím kelímku ve větru zase do Startéru poslal Nikitin. Mladý pražský písničkář stojí na pokraji folkové manýry, ale nějakým záhadným způsobem ji ne a ne překročit. Ve skladbě Dívky potvrzuje, že instrumentálně je na tom velice dobře a k tomu, co dělá, nepotřebuje nikoho dalšího.

Od nekompletní poroty to naopak schytal Samuel Hora. Elektronický producent působící pod pseudonymem Samuel Berger se přihlásil se skladbou Count On You a náš odborník na elektroniku Ondřej Mikula se s ním nemazal. Technicky nedotažená a dramaturgicky nesourodá skladba s nedostatkem vrstev je prý na podobný žánr u nás už trochu málo.

autor: Jakub Johánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.